Afbeelding
Pixabay

Motie AVA: ‘Kostendelersnorm niet meer toepassen voor jongeren onder 27 jaar’

11 juli 2022 om 16:15 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De regering is van plan om vanaf 1 januari 2023 de kostendelersnorm niet meer toe te passen voor jongeren onder de 27 jaar. Momenteel krijgen jongeren van 21 jaar en ouder die een bijstandsuitkering hebben en thuis wonen bij ouders met een bijstandsuitkering te maken met deze kostendelersnorm. Actief voor Amstelveen (AVA) dient woensdag 13 juli een motie in waarin het college wordt gevraagd om met onmiddellijke ingang de kostendelersnorm niet meer toe te passen voor jongeren onder de 27 jaar. 

Mensen die samen in een huis wonen, kunnen de kosten, zoals die van huur en gas, vaak delen. Per persoon zijn hierdoor de kosten van levensonderhoud lager. In de Participatiewet geldt de kostendelersnorm, die rekening houdt met de voordelen die kostendelers binnen een huishouden hebben. Ongeveer 10 procent van de bijstandsgerechtigden krijgt met deze kostendelersnorm te maken, meldt AVA. De partij is van mening dat uitkeringsgerechtigden met thuiswonende kinderen tot 27 jaar, waarvan mogelijk de inwonende zoon of dochter een kleine bijdrage voor leef- en woonkosten inbrengt, in de problemen komen wanneer hun uitkering hierdoor verlaagd wordt. ‘Juist in deze dure tijden met stijgende prijzen voor energie en de dagelijkse boodschappen’, aldus AVA. ‘Bovendien zorgt de problematiek op de woningmarkt ervoor dat jongeren vaak niet uit huis kunnen, hoe graag ze ook willen en leidt deze maatregel mogelijk tot dakloosheid omdat ouders hun kinderen op financiële gronden de deur moeten wijzen’, voegt de partij eraan toe. ‘Op grond van de Participatiewet hebben gemeenten de mogelijkheid om de menselijke maat te hanteren bij het al dan niet toepassen van de kostendelersnorm.’
AVA roept in de motie het college op om de huidige kostendelersnorm, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de gewijzigde wet op 1 januari 2023, voor inwonende jongeren onder de 27 jaar, vanaf heden al niet meer toe te passen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie