Drukte op Schiphol
Drukte op Schiphol eigenfoto ChristenUnie

Kritische vragen aan wethouder over Schiphol

31 maart 2023 om 15:25 Lokaal Deel je nieuws

Kritische vragen in gemeenteraad over Schiphol . Vijf Amstelveense politieke partijen slaan de handen ineen en vragen gezamenlijk om duidelijkheid over Schiphol. Het gaat om de fracties van bbA, BVNL, ChristenUnie, GroenLinks en 50PLUS. Zij hebben het college van B en W een serieus aantal schriftelijke vragen gesteld. 

Stadsgesprek Simon Lutz (GroenLinks), was onder de indruk van het ‘stadsgesprek’ dat de gemeente op 7 maart hield over Schiphol. ‘De meeste aanwezigen waren erg kritisch. Inwoners hebben zorgen over de negatieve effecten van Schiphol op hun gezondheid. Ze denken dat Schiphol altijd maar kan doen wat het wil. Schiphol houdt de woningbouw in Amstelveen tegen. Het zit de mensen heel hoog, dat is wel duidelijk.’ 

Vorig jaar beloofde de minister dat Schiphol zou gaan krimpen. Wie de krant opslaat, of naar het nieuws kijkt, ziet dat deze belofte onder druk staat. Zo spande KLM met een grote groep advocaten en lobbyisten een kort geding aan en wil de minister onderzoeken of de krimp onnodig blijkt met andere oplossingen in de zogenaamde ‘experimenteer-regeling’. Ook berichten over het eventueel openstellen van een vierde aanvliegroute naar Schiphol, haalden recent het nieuws.

Geluidsoverlast

Kitty Huisman (bbA) bracht in de verzameling schriftelijke vragen, vragen in die te maken hebben met het registreren van geluidshinder. Het geluidsmeetpunt aan de Bourgondischelaan is al sinds half november, als gevolg van een stroomafsluiting, buiten gebruik. “ Juist nu de Buitenveldertbaan zeer frequent wordt ingezet met het groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan, een ongewenste situatie 

Verontreiniging lucht, water en grond

“Betrouwbare informatie is een niet te onderschatten wapen” Zegt Dianne Hoefakker (ChristenUnie). Weten wij feitelijk wat de uitstoot van Schiphol is? Hoeveel ultrafijnstof ademen wij bijvoorbeeld in? Vanwege het nanoformaat van deze stof, is dit zeer moeilijk te meten. Ook kunnen vervuilingsconcentraties soms zeer lokaal van elkaar verschillen. Wie is er verantwoordelijk voor alle metingen, waar zijn de meetpunten gesitueerd en zouden burgers met behulp van amateurmeetstations een eigen bijdrage kunnen leveren aan de meetdichtheid? Ook is het goed te weten wat de gemeente wil/kan doen als gemeten waarden grenzen overschrijden. 

Yaron van Koningsveld (BVNL) is niet gerust op de zwaar vervuilde grond die met de renovatie van de Zwanenburgbaan vrijkomt. “Ik wil zeker weten dat er schone grond wordt gebruikt bij de aanleg van de nieuwe A9”, zegt hij. 

Gezondheidsschade

RIVM rapporteerde recent haar onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan Schiphollucht. Medicijngebruik tegen hartziekten en de hoeveelheid vroeggeboorten in de regio Schiphol vielen in dit onderzoek nadelig op. Emiel Sjaardema (50PLUS) vindt vooral de gezondheidseffecten iets dat voortdurende monitoring behoeft, net zoals RIVM ook aanbeveelt in haar rapport. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie