Kiddy Goodpills onderzoekt het effect van Ritalin op kinderhersenen

Lokaal Deel je nieuws

Voorgeschreven medicijnen vaak onvoldoende getest bij kinderen

Uit onderzoek* van Stichting Kiddy Goodpills blijkt dat de helft van de bijna 800 geneesmiddelen die artsen in Nederland voorschrijven aan kinderen niet goed zijn getest op veiligheid of werkzaamheid. Omdat de toepassing van niet-geteste medicijnen bij kinderen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, maakt Stichting Kiddy Goodpills onderzoek mogelijk naar betere en veiligere medicijnen voor kinderen. 

Kinderen krijgen in veel gevallen dezelfde medicijnen voorgeschreven als volwassen patiënten, waarbij de dosering uitsluitend is aangepast aan hun lichaamsgewicht. Feit is echter dat kinderen vaak heel anders reageren op medicijnen dan volwassenen, onder meer omdat hun stofwisseling nog volop in ontwikkeling is. Meer onderzoek is dus hard nodig. 

80.000 gebruikers van Ritalin per jaar
Voor kinderen met een aandachtstekortstoornis als ADHD of ADD wordt in de meeste gevallen methylfenidaat (MPH) voorgeschreven, een medicament dat bekend staat onder de naam Ritalin. Binnen de leeftijdsgroep van zes tot achttien jaar zijn er rond de 80.000 gebruikers van Ritalin. Dat komt neer op ongeveer een op de 34 kinderen in die leeftijdsgroep. Ondanks dit grote aantal kinderen dat Ritalin krijgt voorgeschreven, is er weinig bekend over de langetermijneffecten van Ritalin op de hersenen van kinderen en adolescenten. 

Valerie Kranenburg - Barth, oprichter en voorzitter van Kiddy Goodpills: “Naast de effecten van Ritalin onderzoeken we ook de langetermijneffecten van langdurig antibioticagebruik bij jonge kinderen met terugkerende luchtweginfecties. Ik vind het onbegrijpelijk dat anno 2022 kinderen nog steeds medicijnen krijgen waarvan we eigenlijk niet precies weten of deze veilig zijn of überhaupt werken. Met Kiddy Goodpills vragen we aandacht voor dit probleem en werven we fondsen voor structureel onderzoek naar de effecten van medicijnen op kinderen. Belangrijk onderzoek, waar veel geld voor nodig is.”

advertentie