Koeien in de Bovenkerkerpolder. Tijdens de Amstellanddag zetten verschillende boeren de staldeuren open voor het publiek.
Koeien in de Bovenkerkerpolder. Tijdens de Amstellanddag zetten verschillende boeren de staldeuren open voor het publiek. Naomi Heidinga

Amstelland in de etalage op Amstellanddag

2 juni 2018 om 10:00 lokaal

AMSTELVEEN Zondag 3 juni wordt de twaalfde Amstellanddag gehouden. Op 57 locaties, in een gebied dat zich uitstrekt van Amsterdam tot de Ronde Hoep en Uithoorn, is van alles te beleven. Kunst kijken bij een van de aangesloten kunstenaars, zien hoe de rioolwaterzuivering in de Middelpolder werkt of op bezoek bij de boer. Of grijp je kans om op weidevogelsafari te gaan in De Ronde Hoep, in een gebied dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor het publiek. Eens per jaar staat het unieke weidelandschap in de etalage.

VANZELFSPREKEND "Het landschap is voor veel mensen vanzelfsprekend," aldus Hans Buijze, secretaris van Stichting Beschermers Amstelland. "Het gaat immers grotendeels om agrarisch gebied, dat door boeren wordt onderhouden. Maar die toekomst is minder vanzelfsprekend als mensen denken. Het vraagt een grote inzet om het landschap te behouden voor de toekomst. Het evenwicht in de polder is heel fragiel. Kijk maar naar de weidevogels. Die doen het nu relatief goed in de polder, maar er hoeft maar weinig te gebeuren of dit evenwicht wordt verstoord."

RESERVAAT Het succes van de weidevogels is onder meer te danken aan het instellen van een weidevogelreservaat. Ook afspraken met boeren over het uitstellen van maaien en inzaaien van kruidenrijk grasland dragen bij. Een andere maatregel is het verhogen van het waterpeil in de polder. Bovendien werken vrijwilligers met man en macht om nesten te beschermen op percelen waar deze gevaar lopen.

SPANNING Ondanks al deze maatregelen blijft het gebied onder spanning staan. Om de zoveel jaar moeten namelijk nieuwe afspraken met boeren worden gemaakt. Wat gebeurt met de percelen wanneer een boer stopt en een ander het overneemt? En kan de boer het hoofd boven water houden wanneer hij voor het behoud van de natuur minder intensief mag boeren? "We zijn al jaren in overleg met organisaties en boeren die actief zijn in het gebied. Vorig jaar hebben we met zestien organisaties een manifest ondertekend, voor het behoud van het gebied," aldus Renske Peters, voorzitter van de stichting.

MANIFEST Met het manifest doen de organisaties een beroep op de politiek. Daarin vragen ze bijvoorbeeld om een goede regeling voor boeren wanneer zij hun land omzetten van agrarische grond in natuur en wordt er gepleit voor extra investeringen voor een duurzame natuur inclusieve landbouw. Ook mag niet verder worden geknabbeld aan het gebied. Politieke partijen in Ouder-Amstel, Amstelveen en Uithoorn zijn nu nog eensgezind: op dit moment is bouwen in de polder nicht im frage. Maar blijven gemeenten zo stellig wanneer politiek Den Haag een beroep op hen doet?

VERSTEDELIJKING "De verstedelijking gaat maar door," aldus Peters. "Het inwoneraantal in de Randstad zal verder toenemen. Uitgegaan wordt van een miljoen woningen erbij in ruim tien jaar, volgens de projectontwikkelaars. Dat kan volgens hen als er meer mogelijkheden tot bouwen in het groen wordt geboden. In een stedelijke omgeving is groen echter onmisbaar en heel belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden van mensen." Alertheid blijft dus geboden ook als het gaat om Amstelland.

STEUN De stichting kan daarom alle steun gebruiken. "Het alert kunnen reageren op bedreigingen vraagt veel van onze organisatie. Denk aan nieuwbouw van woningen aan de Amstel, die te groot of te hoog worden gebouwd, of bestemmingsplannen die wijzigen. Om hier adequaat op te kunnen reageren, hebben we brede steun nodig. Mensen kunnen ons steunen door beschermer te worden. Hoe meer beschermers, hoe meer politieke invloed we hebben."

KNGF De Amstellanddag is een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met het gebied. "Dit jaar doet voor het eerst KNGF Geleidehonden mee," aldus Peters. "Mensen krijgen een rondleiding en kunnen ervaren hoe het is om met een geleidehond te lopen. Nieuw is ook het 'Streekproducten Kratje' met AMSTELGOED-Gekeurde producten. Aan de hand van dit kratje ontdek je al fietsend door het gebied allerlei locaties met lokale ambachten. In het kratje verzamel je lekkerste streekproducten: onder andere bier, melk, kaas en honing. Op www.amstelgoed.nl zie je een overzicht van deelnemende bedrijven."

TECHNIEK Mensen die geïnteresseerd zijn in techniek kunnen terecht bij de gerestaureerde rioolwateringszuivering in de Middelpolder, verschillende gemalen of ze kunnen hun hart ophalen bij Streefkerk tractoren, waar verschillende Oldtimer tractoren zijn te zien. Zowel de Urbanuskerk in Nes als die in Ouderkerk zijn geopend voor publiek. In de laatste wordt vanaf 15.30 uur een operaconcert gegeven.

UITBLAZEN Onderweg even bijkomen met een hapje of drankje? Dat kan bij het KEK! Proef-Lokaal in Ouderkerk, Wijngaard de Amsteltuin in Amstelveen of ga voor een High Tea bij Villa Oldenhof in Abcoude.

Voor kunstliefhebbers is op buitenplaats Wester-Amstel een kunstmarkt, in Uithoorn is een gehele kunstroute. Daarnaast openen kunstenaars in het gebied hun deuren.

PROGRAMMA Het programma staat op www.beschermersamstelland.nl. Tussen 10.00 en 11.00 uur vindt de officiële opening plaats op buitenplaats Wester-Amstel.

Naomi Heidinga

Renske Peters en Hans Buijze van Stichting Beschermers Amstelland.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie