Bij de gemeente werken computers vaak traag of ze vallen uit.
Bij de gemeente werken computers vaak traag of ze vallen uit. Pixabay.com

Fikse investering moet storingen ict gemeente tegengaan

25 april 2018 om 08:00 lokaal

AMSTELVEEN De gemeente wil 2,8 miljoen investeren in het vervangen van computer-infrastructuur. De bestaande systemen draaien zo moeizaam, dat medewerkers soms naar huis worden gestuurd omdat ze niet kunnen werken.

Vanaf eind juni ondersteunt de leverancier delen van de gemeentelijke computersystemen niet langer. Om ongestoord te kunnen blijven werken, is vervanging nodig. Het gaat zowel om apparatuur als programma's. Die vervanging stond bij de gemeente pas later op het programma, maar wordt nu vervroegd. Het gaat onder meer om zogeheten Citrix-servers, cruciaal voor het draaiend houden van de gemeentelijke systemen. Ook is uitbreiding nodig, gezien het zware gebruik van bestaande toepassingen en toevoeging van nieuwe. In een voorstel aan de gemeenteraad noemt het college de maatregelen 'onvermijdelijk' en 'niet uit te stellen'.

TRAAGHEID Ongestoord werken is er ook nu al niet meer bij. Medewerkers hebben regelmatig te maken met traagheid en uitval. Problemen doen zich vooral voor bij Belastingen en het Sociaal Domein, met onder meer Outlook en web-georiënteerde toepassingen. Veel productietijd gaat verloren. Het is al meermalen voorgekomen dat medewerkers naar huis zijn gestuurd omdat de systemen niet werkten.

Als na juni de ondersteuning wegvalt, dan kunnen zich nog veel grotere problemen voordoen, met vérstrekkende gevolgen. Het is niet uit te sluiten dat dan op een dag niemand in het raadhuis nog digitaal kan werken en dat het grootste deel van de gemeentelijke dienstverlening tot stilstand komt. Dat risico wil het college niet lopen.

UITVOERBAAR De gemeente heeft een oplossing gezocht die op korte termijn uitvoerbaar is en niet leidt tot desinvesteringen in de toekomst. Het idee is de centrale rekenkracht van de server te vervangen door decentrale verwerking op de werkplekken zelf. Dat is een tussenoplossing. Aalsmeer, waarmee Amstelveen ambtelijk samenwerkt, moet een kwart bijdragen aan de kosten. Terloops wordt meteen de capaciteit van het Wifi-systeem van de gemeente uitgebreid. Het gebruik daarvan is de afgelopen jaren sterk toegenomen,

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie