Afbeelding
Kweektuin

College ziet toekomst in grotere biomarkt

4 juli 2019 om 07:05 lokaal

AMSTELVEEN Het college ziet toekomst in de wekelijkse biologische markt op dinsdag op de Rembrandtweg en wil deze graag uitbreiden. Dat antwoordde wethouder economische zaken Floor Gordon in een raadscommissie afgelopen week op vragen van GroenLinks. "De huidige omvang is met zes tot acht ondernemers beperkt en het oogt nu af en toe wat rommelig. Maar er is hier een groot en welvarend marktgebied en de vraag naar biologische en duurzame producten groeit. We willen de markt graag versterken in eerste instantie tot twaalf staanplaatsen, maar uitbreiding naar 34 is mogelijk. Het blijkt wel lastig genoeg ondernemers te vinden. Daarom bekijken we nu uitbreiding met gelieerde branches die passen in het beeld van biologisch. Bijvoorbeeld streekproducten."

Voor Gordon voelt niet voor uitbreiding van het aantal dagen. "De huidige ondernemers staan op andere dagen al op andere markten. Daarom houden we vast aan alleen dinsdag." Op de vraag van GroenLinks of de staangelden niet lager kunnen, antwoordde de wethouder: "Onze tarieven zijn niet veel hoger dan elders. Andere gemeenten hanteren wel vaak een lager basistarief, maar berekenen daar bovenop toeslagen voor bijvoorbeeld straatreiniging en bedrijfsafval. Die zijn bij ons inclusief. Geen van de ondernemers ziet de tarieven als een knelpunt voor de toekomst van de markt."

Mede naar aanleiding van klachten vorig jaar over het niet optimaal functioneren van de markt heeft de gemeente onderzoek gedaan. Een van de klachten was dat de marktlieden de marktmeester maar zelden zagen en dat er geen controle is op het alweer vroeg op de dag vertrekken van kooplieden. "De marktmeester is er op zo'n kleine markt niet de hele dag, maar zijn aanwezigheid is toch wel belangrijk. Dat willen we beter regelen," aldus Gordon. Het college bekijkt ook de mogelijkheden voor het opwaarderen van de grote vrijdagmarkt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie