Afbeelding
Panta Rhei

Jongerenrechters scholengemeenschap Panta Rhei geïnstalleerd

20 februari 2019 om 11:00 lokaal

AMSTELVEEN Dertien leerlingen van de Amstelveense scholengemeenschap Panta Rhei hebben vrijdag 15 februari hun opleiding tot jongerenrechter afgerond. In de Rechtbank Amsterdam kregen zij hun certificaat uitgereikt en werden ze geïnstalleerd als jongerenrechter.

In de Rechtbank speelden zij een zaak van A tot Z na, waarbij ze lieten zien wat ze geleerd hebben. In een feestelijke zitting, geleid door rechter Meta Vaandrager, legden de leerlingen trots de gelofte af, gadegeslagen door rechters, advocaten, wethouders, projectleiders, schoolleiders, docenten en ouders.

Na deze officiële beëdiging zijn zij bevoegd om in de rol van rechter, aanklager en advocaat zelf zaken te behandelen op school. Het gaat om overtredingen van de leefregels en conflicten op school, die in samenspraak met school, politie en ouders door de jongerenrechtbank worden afgedaan. Daarbij is de uitkomst vooral gericht op herstel van wat is misgegaan, zodat betrokkenen na de gebeurtenis weer samen verder kunnen. Vanuit de gemeente Amstelveen, die dit project mede mogelijk maakt, waren de wethouders Frank Berkhout en Rob Ellermeijer aanwezig.

De jongerenrechtbank is een initiatief van Stichting Jongerenrechtbanken Nederland. De betrokken scholen werken hiervoor samen met de rechtbank, het openbaar ministerie en de politie. Panta Rhei is de eerste vmbo-school in Nederland die gaat werken met een Jongerenrechtbank.

De leerlingen volgden een opleiding tot jongerenrechter, waarbij zij een bezoek aan een politiebureau brachten en trainingen volgden bij een rechter, een advocaat en een officier van justitie. Zo leerden zij over strafrecht en herstelrecht, kregen zij meer inzicht in het werk van de politie en was er aandacht voor de zorg voor slachtoffers. Elk jaar wordt hiervoor een nieuwe groep leerlingen van Panta Rhei op basis van vrijwilligheid opgeleid en officieel beëdigd door een rechter in de rechtbank Amsterdam. Uiteraard moeten de ouders het eens zijn met de deelname van hun kind aan dit project.

Voor de behandeling van een zaak door de Jongerenrechtbank is het belangrijkste uitgangspunt dat de betrokken leerling zelf verantwoordelijkheid wil nemen voor wat hij of zij heeft gedaan. Samen met de ouders kiest de betrokkene ervoor dat de zaak ter beoordeling wordt voorgelegd aan de jongerenrechtbank. In plaats van dat de schoolleiding of docent een maatregel oplegt, of dat in ergere gevallen aangifte wordt gedaan, krijgt de jongerenrechtbank eerst deze bevoegdheid. Het doel van de behandeling door de jongerenrechtbank is om samen met alle direct betrokkenen een goede uitkomst te vinden die gericht is op herstel van wat is misgegaan. Dat wil zeggen oplossen in plaats van (alleen) straffen. Op die manier wordt gekeken naar wat nodig en redelijk is om na de gebeurtenis op school weer samen met elkaar verder te kunnen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie