Jeroen Krabbé bij de twee kindertekeningen die hij voor de expositie 'Alle kinderen kunstenaar' beschikbaar heeft gesteld.
Jeroen Krabbé bij de twee kindertekeningen die hij voor de expositie 'Alle kinderen kunstenaar' beschikbaar heeft gesteld. Foto: Eddie de Blieck

Cobra Museum viert 75 jaar Cobra-beweging: ‘Grenzeloos en vrij’

1 juni 2023 om 17:43 Kunst Tips van de redactie

AMSTELVEEN Het Cobra Museum viert dit jaar dat 75 jaar geleden de revolutionaire Cobra-kunstbeweging werd opgericht in Parijs. Deze kunstenaarsbeweging stond bekend om zijn grenzeloze en vrije ideeën. Ter gelegenheid van het jubileum heeft het museum een tentoonstellingsprogramma samengesteld met veel internationale bruiklenen. Het hoogtepunt van het jubileumjaar is de tentoonstelling ‘Grenzeloos en vrij’, waarin het museum 120 kunstwerken toont van Cobra-kunstenaars, voorlopers zoals Munch, Miró en Picasso, tijdgenoten en opvolgers als Pollock en Basquiat. Het nieuwe tentoonstellingsprogramma is te zien vanaf vrijdag 2 juni.

De Cobra-beweging werd in 1948 opgericht. De deelnemende kunstenaars onder wie Karel Appel, Constant en Corneille ondertekenden in Café Notre-Dame in Parijs een manifest. “Ze reageerden daarmee op de oorlog die net voorbij was en vierden de vrijheid om over grenzen heen te kunnen denken,” vertelt museumdirecteur Stefan van Raay. De naam Cobra was afgeleid van de steden waar de kunstenaars vandaan kwamen (Kopenhagen, Brussel en Amsterdam), “Spontaniteit en vrijheid van expressie waren heel belangrijk voor de Cobra-beweging.” 

(tekst gaat door onder de foto)


Ĺa Cuisine´ van Picasso (links) met twee werken van Karel Appel.

Dat komt volop tot uiting in de tentoonstelling ‘Grenzeloos en Vrij’ die op de volledige bovenverdieping van het museum is ingericht. “Bijzonder is dat de werken van Cobra-kunstenaars samen zijn gebracht met die van voorlopers en opvolgers, zoals Picasso en Pollock. Het is zeer exceptioneel dat het Tate Museum hiervoor een werk van Pollock heeft uitgeleend,” vertelt Van Raay.

VROUWEN

Hoewel mannen in de Cobra-beweging een dominante rol speelden, is er passend bij de huidige tijdgeest ook aandacht voor de vrouwelijke kunstenaars die aan de groep verwant waren, zoals Lotti van der Gaag. “We hebben geprobeerd er zoveel mogelijk vrouwen bij te betrekken,” aldus de museumdirecteur

(Tekst gaat door onder de foto)


Keramiek ‘Uil¨ van Pablo Picasso met op de achtergrond en foto van de kunstenaar. 

PICASSO

Naast ‘Grenzeloos en Vrij’ brengt het Cobra Museum ook de expositie ‘De andere Picasso - Terug naar de bron’ ter gelegenheid van de 50ste sterfdag van Pablo Picasso. “Internationaal is daar veel aandacht voor met diverse tentoonstellingen, maar voor zover ik weet zijn wij het enige museum in Nederland die hier aandacht aan besteden,” vertelt Van Raay. Picasso was een van de inspiratiebronnen van de Cobra-kunstenaars. De tentoonstelling belicht een minder bekend deel van het oeuvre van Picasso, met keramiek, handgeschreven literatuur, tekeningen en kostuumontwerpen.

(Tekst gaat door onder de foto)


Annefie van Itterzon bij de expositie ‘Alle kinderen kunstenaar’ .

KINDERKUNST

Naast deze twee grote tentoonstellingen is er ook een speciale kleinere tentoonstelling met kinderkunst onder de titel ‘Alle kinderen kunstenaar´. Acteur, schilder en kunstprogrammamaker Jeroen Krabbé heeft hiervoor samen met kunstpedagoog en cultureel adviseur Annefie van Itterzon 40 kindertekeningen geselecteerd van kinderen uit 13 verschillende landen. De samenwerking tussen Krabbé en Van Itterzon gaat terug naar de tijd dat beiden aan de Amsterdamse Rijksacademie studeerden, waar ze bevriend raakten. Wat ze ook delen is een fascinatie voor kindertekeningen.

Dat de expositie ‘Alle kinderen kunstenaar’ samenvalt met de viering van het jubileum van de Cobra-beweging is geen toeval. “Kindertekeningen waren voor de Cobra-kunstenaars heel belangrijk,” vertelt Van Raay. “Zij omarmden hun onbevangenheid en vrijheid van denken. In de allereerste tentoonstelling van de Cobra-beweging waren naast volkskunst ook kindertekeningen opgenomen.”

Jeroen Krabbé onderstreept de kracht van de kindertekeningen. ‘Bij kinderen gaat er een directe lijn van het hoofd en het hart naar het papier. Hoe belangrijk die onbevangenheid voor de kunst is, bleek ook uit de woorden van Picasso. Hij heeft eens gezegd dat hij er zijn hele leven over heeft gedaan om zo te kunnen schilderen als een kind,” aldus Krabbé, die zelf in de expositie ook twee van zijn eigen kindertekeningen toont.

De nieuwe tentoonstellingen in het Cobra Museum zijn te zien vanaf vrijdag 2 juni. Het museum is vanaf 2 juni extra geopend op donderdag en vrijdagavond tot 20.00 uur. Meer informatie over de tentoonstellingen en de programmering is te vinden op: cobra-museum.nl


‘Staande figuur’ van Karel Appel’.


De expositie ‘Grenzeloos en vrij- Van Appel tot Basquiat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie