Wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur), kunstenaar Klaas Gubbels en Frits Barend met op de achtergrond het kunstwerk 'Na Sluitingstijd'.
Wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur), kunstenaar Klaas Gubbels en Frits Barend met op de achtergrond het kunstwerk 'Na Sluitingstijd'. Gemeente Amstelveen

Kunstwerk ‘Na Sluitingstijd’ onthuld aan Burgemeester Wiegelweg in Westwijk

22 maart 2023 om 11:34 Kunst

AMSTELVEEN Op een eilandje in het water langs de Burgemeester Wiegelweg is dinsdagmiddag het kunstwerk ‘Na Sluitingstijd’ officieel onthuld. De onthulling werd verricht door kunstenaar Klaas Gubbels (de maker van het werk)  en wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur) in het bijzijn van genodigden en omwonenden. Onder de tientallen aanwezigen bij de onthulling was ook Gubbels’ goede vriend en Amstelvener Frits Barend om te proosten op de nieuwe aanwinst voor de gemeente.

Klaas Gubbels (1934) is een bekende kunstenaar. In Amstelveen is hij geen onbekende door onder meer de grote roestbruine koffiekannen die al op verschillende plekken hebben gestaan. “Kunst in de openbare ruimte is belangrijk. Niet alleen omdat het de mogelijkheid biedt om op een laagdrempelige manier van kunst te genieten, maar ook omdat het inwoners aanzet tot nadenken en gesprek,” zegt wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur). “In deze buurt van Westwijk was nog geen kunst op straat te vinden, tot nu. Ons doel is om uiteindelijk alle Amstelveense wijken te verrijken met kunst.”

MEESTE STEMMEN

‘Na Sluitingstijd’ was in 2019 een van de vijf kunstwerken van Klaas Gubbels die te zien was tijdens de beeldenroute ARTZUID Annex Amstelveen. Inwoners van Amstelveen kregen toen de kans om te stemmen op hun favoriete beeld, deze zou door de gemeente worden aangekocht om te plaatsen in de openbare ruimte. Dat werd dit werk dat ook wel bekend staat als ‘de stoelen’. Op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft de gemeente gekozen voor plaatsing op een eiland aan de Burgemeester Wiegelweg. In vergelijking met andere wijken telt Westwijk de minste buitenkunst per inwoner.

BEZWAREN

Bewoners van de Greencourt-flats langs de Burgemeester Wiegelweg maakten eerder bezwaar tegen plannen om op een van de eilandjes voor deze flats een kunstwerk te plaatsen. Volgens de bewoners wordt met plaatsing van het ‘3 meter hoge voor het oog wat roestig beeld’ het bij de aankoop van hun woning in 2012 beloofde vrije uitzicht over de waterpartijen teniet gedaan. Ook vrezen ze voor aantasting van de toegezegde rust in de ecologische zone voor de flats.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie