Wethouder Floor Gordon met beeldend kunstenaar Bilal Chahalbij haar kunstwerk op het stadsplein.
Wethouder Floor Gordon met beeldend kunstenaar Bilal Chahalbij haar kunstwerk op het stadsplein. Gemeente Amstelveen

Kunstwerk STOER neergestreken op stadsplein van Amstelveen

8 maart 2023 om 18:03 Kunst Tips van de redactie

AMSTELVEEN Sinds deze week staan de letters STOER op het stadsplein van Amstelveen. “STOER zet ons aan het denken”, zegt wethouder Floor Gordon over het kunstwerk. “Is roze stoer? Zijn meisjes net zo stoer als jongens? Wat is eigenlijk stoer gedrag?”

Voor wethouder Gordon valt de installatie van het kunstwerk op het stadsplein perfect samen met Internationale Vrouwendag, deze woensdag. “Het kunstwerk gaat over gender en alles wat daarmee samenhangt”, zegt ze. “Iedereen heeft bij dit werk zijn eigen interpretatie. Voor mij gaat het over de moed om jezelf te zijn en je uit te spreken voor gelijkheid. Dat vind ik stoer.”

KUNSTENAAR BILAL CHAHAL

STOER is gemaakt door beeldend kunstenaar Bilal Chahal. Hij hoopt dat zijn kunstwerk iedereen aanzet tot nadenken en dat mensen daardoor allemaal wat liever, aardiger, opener en begripvoller zijn tegen elkaar. In de bibliotheek is een bijpassende fototentoonstelling. STOER blijft tot medio april in Amstelveen.

LOCATIES

STOER heeft al op diverse pleinen in Amsterdam gestaan. Amstelveen is de eerste locatie buiten Amsterdam. Het kunstwerk is gemaakt om op een speelse manier  het gesprek aan te gaan over diversiteit en gender, na een aantal incidenten met regenboogvlaggen. Op verschillende pleinen is de focus van het kunstwerk elke keer anders geweest. De eerste locatie was op het Mercatorplein tijdens de Amsterdam Pride, met de nadruk op lhbti-emancipatie. Op één van de andere locaties is de kunstenaar juist het gesprek aangegaan met jongeren met een niet-Nederlandse achtergrond over genderrollen. De kunstenaar heeft ook de bedoeling dat voorbijgangers het kunstwerk zelf kunnen interpreteren op een manier die voor hen relevant is.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
  Pushmelding inschakelen  of meld je aan voor de nieuwsbrief.
Wethouder Floor Gordon bij opening kunstwerk STOER in P60.
Sinds deze week staan de letters op het stadsplein.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie