Burgemeester Tjapko Poppens met leerlingen van basisschool De zwaluw bij het monument aan de Nesseraan.
Burgemeester Tjapko Poppens met leerlingen van basisschool De zwaluw bij het monument aan de Nesseraan. Gemeente Amstelveen

Herdenking met scholieren bij monument Antoon de Lange aan Nesserlaan

10 mei 2023 om 15:33 Historie

AMSTELVEEN Vandaag (10 mei) heeft de jaarlijkse herdenking bij het monument van Antoon de Lange aan de Nesserlaan plaatsgevonden. Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Zwaluw uit Nes a/d Amstel droegen zelfgeschreven gedichten voor over de betekenis van vrijheid. Daarna plaatsten zij deze met een bloem in de heg bij het monument. Burgemeester Tjapko Poppens legde namens het gemeentebestuur een bloemstuk. Sandra van Engelen namens stichting Amstelveen Oranje en leerlingen legden ook een bloemstuk.

Het monument voor Antoon de Lange in Amstelveen is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die hier op 7 mei 1945 in de strijd tegen de Duitse bezetters is gesneuveld. De Duitsers hadden zich enkele dagen daarvoor al overgegeven, maar er vonden desondanks nog diverse incidenten plaats. Toen SS’ers op 7 mei fietsen in beslag had genomen van voorbijgangers, zette een aantal leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten de achtervolging in op de Nesserlaan. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij de 24-jarige Antoon (Anthonius Joannes) de Lange om het leven kwam.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie