Heempark De Braak.
Heempark De Braak. René de Leeuw

Heemparken Amstelveen doen voor het eerst mee aan Open Monumentendagen

8 september 2022 om 10:24 Historie

AMSTELVEEN Het Jac. P. Thijssepark en heempark De Braak doen op zaterdag 10 en zondag 11 september voor het eerst mee aan de Open Monumentendagen. Medewerkers geven op zaterdag 10 en zondag 11 september rondleidingen door beide heemparken. De excursies starten om 11.00 en 14.00 uur bij Heemkwekerij De Braak (verzamelpunt). Ook is de Heemkwekerij open van 10.00 tot 16.00 uur. 

Sinds 2011 zijn De Braak en het Jac. P. Thijssepark rijksmonumenten. De aanleg van beide parken vond plaats onder leiding van C.P. Broerse. Heempark De Braak werd in de jaren ‘30 van de vorige eeuw gerealiseerd door middel van een werkverschaffingsproject. Bij de aanleg werden inheemse planten gebruikt die pasten bij de natte veengrond. In 1940 startte de aanleg van het Thijssepark, maar vanwege de oorlog werd het werk stilgelegd. Na de oorlog werd het park alsnog voltooid. De gemeente Nieuwer-Amstel (voorloper van het huidige Amstelveen wilde met de aanleg van groen en wandelparken een groene woonomgeving creëren om onder meer bewoners te trekken die de drukte in Amsterdam wilden ontvluchten.

EXCURSIES Heemparkmedewerkers geven op beide Monumentendagen twee excursies. Zij lopen dan in kleine groepjes door de heemparken. Na ongeveer anderhalf uur zijn de medewerkers weer terug op de Heemkwekerij. De excursie beginnen zaterdag 10 en zondag 11 september om 11.00 en 14.00 uur bij het verzamelpunt: Heemkwekerij De Braak aan Amsterdamseweg 204.

De Heemkwekerij zelf is ook op beide dagen te bezoeken van 10.00 uur tot 16.00 uur. Op de kwekerij worden planten gezaaid en gestekt om ze later in de parken te gebruiken. In de kruidentuin zijn verschillende soorten kruiden, zoals tijm, salie, laurier, citroenmelisse en de maggiplant te zien.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie