Dolf van den Bos in 2019 bij de tegenwoordige dam met een duiker als waterverbinding.
Dolf van den Bos in 2019 bij de tegenwoordige dam met een duiker als waterverbinding. Foto: Archief BDU/René de Leeuw

Activiteiten op Burendag in teken van herbouw historische brug in Randwijck

19 augustus 2022 om 14:00 Historie

AMSTELVEEN De in 2019 gestarte actie voor herbouw van de historische Warnersbrug in Randwijck is nog steeds in volle gang. Op woensdagavond 31 augustus geeft de Stichting Warnersbrug om 20.15 uur in Villa Randwijck een overzicht van alle inspanningen die tot op heden verricht zijn. Bovendien wordt dan vooruit gekeken naar de activiteiten die op Burendag (zaterdag 24 september) op en rond de plek van de brug plaats gaan vinden. Wethouder Herbert Raat onthult dan een maquette van de brug. Tevens vindt er een badeendjesrace plaats waarmee geld wordt ingezameld om herbouw mogelijk te maken.

De brug in de stijl van de Amsterdamse school lag vroeger op de plek waar de Catharina van Clevelaan overgaat in het Catharina van Clevepark, In het midden waren de rijbanen met aan weerszijden brede trottoirs en muren met zitbanken, wat de brug tot een ontmoetingsplek maakte. Ook de doordachte beplanting viel op. Vier populieren – later vervangen door berken - gaven een hoogteaccent en in de bloembakken stonden planten die elkaar met bloeien opvolgden.

(Tekst gaat door onder de foto)


De Warnersbrug in 1930 (de foto is digitaal ingekleurd) - Foto: Aangeleverd

Nadat de brug in verval was geraakt is deze vervangen door een simpele dam met een duiker. Dolf van den Bos, auteur van het boek ‘Welkom in het Tuindorp Randwyck’ nam het initiatief om de brug in oude glorie te herbouwen. In 2019 werd een stichting opgericht die dat tot doel heeft. Een van de bestuursleden is Philip Warners, kleinzoon van de toonagevende architect F.A. Warners, de ontwerper van de brug. 

Philip Anne Warners (1888-1952) wordt beschouwd als de grondlegger van het Tuindorp Randwijck. Hij noemde zich vaak F.A. Warners om misverstanden met zijn vader, die ook P.A. Warners heette, te voorkomen. In 1928 werd hij lid van de Amstelveense schoonheidscommissie. Hij zette het stratenplan van Randwijck op en ontwierp een deel van de woningen in de wijk, alsmede de winkelgalerij aan de Amsterdamseweg. Allemaal in de stijl van de Amsterdamse School.

BAKSTEUNACTIE Om de brug beetje voor beetje denkbeeldig op te bouwen heeft de stichting een ‘baksteunactie’ opgezet. Wie aan herbouw van de historische brug wil bijdragen kan één of meer virtuele bakstenen (à 10 euro per stuk) doneren aan het brugfonds). Van het geld verwacht Van den Bos niet de hele herbouw te kunnen betalen, maar hij hoopt wel veel van de voorbereidingen te bekostigen. Met het hele project zijn vermoedelijk enkele tonnen gemoeid, wat betekent dat het meeste geld van de gemeente zou moeten komen. Dat zou goed passen bij het gemeentelijk beleid om extra aandacht aan de plaatselijke historie te besteden.

PROEFZITTEN Op Burendag (24 september) vinden meer activiteiten plaats om de actie voor herbouw onder de aandacht te brengen. Zo kunnen belangstellen op die dag voor de eerste keer proefzitten op een testbank die de stichting speciaal voor deze dag op de brug zetten. Zij kunnen dan een indruk krijgen hoe de bankjes op de brug er uit gaan zien.

Meer informatie is te vinden op warnersbrug.nl. Informatie over de activiteiten op Burendag is te vinden in een nieuwsbrief van de stichting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie