Voorblad Trouwportretten.
Voorblad Trouwportretten. nankoekomen
ZOMERUITJE

Expo Surinaamse trouwportretten: Film opgenomen in de Ronde Hoep

28 juli 2022 om 12:30 Historie

OUDERKERK De tentoonstelling ‘Surinaamse Trouwportretten’ is tot en met 7 september te zien bij Museum Foam, Keizersgracht 609 in Amsterdam. Er wordt ook een film getoond waarin nazaten van de geportretteerde echtparen geïnterviewd worden. Deze film is opgenomen aan de Ronde Hoep West.

FILM José Komen-Rafalowicz vertelt: “Het is gefilmd in de tuin van ons woonhuis, een voormalige boerderij aan de Ronde Hoep. De film is opgenomen door filmmaker Mildred Roethof in samenspraak met de curator van de tentoonstelling, Lucia Nankoe en Museum FOAM. Ik ben betrokken bij de productie van het boek dat bij de tentoonstelling uitgegeven is. En zo kwam vraag en aanbod bij elkaar. Het leek de programmamakers van FOAM een mooie locatie en wij stelden deze graag ter beschikking voor de film bij de tentoonstelling. Het was toevallig een stralend heldere dag met veel zon waardoor het groen prachtig uitkwam bij deze historische familieverhalen.”

TENTOONSTELLING De tentoonstelling bestaat uit meer dan honderd bruidsfoto’s en vele familiegeschiedenissen. Samen vertellen zij het verhaal van talloze menselijke verbintenissen die (lands)grenzen, etniciteit of religie overschrijden. Ondanks dat dit bijna nooit zonder slag of stoot ging, volgden de meeste geliefden de weg van hun hart en won de liefde het vaak van de tijdsgeest.
De familieverhalen zijn vaak verbonden met belangrijke thema’s die de koloniale geschiedenis van Suriname kenmerken: slavernij, contractarbeid, immigratie en emigratie, conflict en strijd. Maar de verhalen gaan ook over verbinding, diversiteit en eensgezindheid. De foto’s zijn daarom niet alleen van grote betekenis voor degenen die hierin een deel van hun familiegeschiedenis vereeuwigd zien, maar ze laten ook een gedeelde (inter)nationale geschiedenis zien.
Het idee om deze bijzondere portretten samen te brengen ontstond in 2014 bij Lucia Nankoe, gastcurator van deze tentoonstelling. Samen met haar team sprak zij vele nakomelingen van bruidsparen, van wie minimaal één voorouder een Surinaamse achtergrond heeft. De resulterende verzameling portretten is sinds de uitgave van een boek en een reizende tentoonstelling in 2019 steeds blijven groeien. Inmiddels telt het project meer dan 135 foto’s en verhalen.

BOEK Het boek ‘Trouwportretten. Fotovertellingen uit het Surinaamse verleden 1868-1950’, van Lucia Nankoe omvat 270 bladzijden en kost 25 euro.

Meer informatie: www.foam.org/nl/events/surinaamse-trouwportretten

Henriëtte Frederika Maria Gravenberch x Jacobus Louis Hijmans (1906).
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie