Afbeelding
Illustratie: Douwe van de Leest

Tekeningen Douwe van de Leest te zien in tentoonstelling ‘Bovenkerk toen en nu’

13 oktober 2020 om 09:30 Historie

AMSTELVEEN In Bovenkerk woonde Douwe van de Leest, een pentekening kunstenaar. Hij heeft bijna alle panden in Bovenkerk getekend. Deze tekeningen zijn nu in bezit van René Boerlage. Dat is ook de man die samen met Frans Rosenberg veel foto's heeft gemaakt van Bovenkerk. Beide mannen beheren ook de website Bovenkerk in oude ansichten.

In het dorp staat ook de winkel van Hoogeveen aan de Noorddammerlaan 110, met nog een echte etalage. Mevrouw Hoogeveen woont nog steeds in het pand waar zij samen met haar man Piet jarenlang een modezaak beheerde. De oud-Bovenkerkers kunnen nog steeds nagenieten van de vele modeshows.

In deze etalage is nu een tentoonstelling ingericht van de pentekeningen van Douwe van de Leest. Ze zijn zeker de moeite van het bekijken waard. Alle tekeningen kunnen buiten coronaproof bekeken worden. De mensen die al geweest zijn vinden het een feest der herkenning. Bovenkerk was in de jaren '60 een dorp met veel neringdoende middenstanders. Zo waren er vier melkboeren, twee slagers, vier kruideniers, een schoenenwinkel, drie groenteboeren en zelfs een smederij en klompenmakerij. Ook waren er een verhuisbedrijf en twee fietsenmakers en natuurlijk een paar cafés gevestigd. Ieder pand op de Noorddammerlaan was of is van een echt Bovenkerks bedrijf. De tentoonstelling blijft tot december 2020.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie