Zicht op schade aan de kerk in mei 2019, gezien vanuit de kerktoren. De toren kan nu niet beklommen worden.
Zicht op schade aan de kerk in mei 2019, gezien vanuit de kerktoren. De toren kan nu niet beklommen worden. Naomi Heidinga

Monumentendag bij Bovenkerkse Urbanus in teken van start herstel kerk

31 augustus 2020 om 12:33 Historie

AMSTELVEEN Monumentendag staat bij de Bovenkerkse Urbanus op 12 september in het teken van de start van het herstel van het casco van de kerk. Het rijksmonument van Pierre Cuypers werd twee jaar geleden verwoest door een grote uitslaande brand. Met een foto- en videotentoonstelling in de torenkapel wordt van 11.15 tot 17.00 uur belicht hoe het herstel op dit moment wordt aangepakt.

Vanuit de kapel is er ook een goed zicht op de werkzaamheden in het gebouw. Vrijwilligers en medewerkers van aannemingsbedrijf Nico de Bont zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Aan het herstel werken ook vrijwilligers mee. Zo worden de stenen die door de brand naar beneden gevallen zijn door hen schoongemaakt. Voor de herinrichting zijn andere vrijwilligers bezig met het herstel van vaandels en baldakijnen. 

LUXE BLIKJE St. URBANUSCHOCOLADE Het programma is georganiseerd door de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. Bezoekers wordt gevraagd om zich aan de corona-regels te houden. Het begint om 10.30 uur met een muzikale optocht naar de Torenkapel van de kerk. Na aankomst wordt daar het eerste luxe blikje met St. Urbanuschocolode uitgereikt. Vanaf 12 september is dit luxe blikje gevuld met een 200 grams chocoladereep op alle verkooppunten van de St. Urbanusreep te koop voor 8 euro. Per blikje gaat er minimaal 4,50 euro naar de actie ‘Help ons uit de brand’.

BAROMETER FONDSENWERVING De opbrengst is bestemd om het kerkgebouw aan te kunnen passen aan de eisen van deze tijd. Voor de vier speerpunten (energie, toegankelijkheid, verstaanbaarheid en sfeervol) worden fondsen geworven en subsidies aangevraagd. De Vrienden-stichting werkt op 12 september om 12.00 uur voor het eerst dit jaar de barometer van de fondswerving bij om de actuele stand van zaken weer te geven. De Vrienden-stichting vraagt bezoekers van het programma op Monumentendag om zich aan de coronaregels te houden. 

Aan de ontwikkeling van het blikje met de St. Urbanus Chocolade is een lange tijd van voorbereiding vooraf gegaan. Het moest een collectors-item worden met een luxe uitstraling. Daarnaast zijn ook nog steeds de gewone St. Urbanus chocoladerepen te koop. De Vrienden-stichting is dankbaar dat de verkooppunten belangeloos meewerken en dat ook Museum Jan inmiddels als verkooppunt is aangehaakt. Wie mee wil helpen bij de verkoop kan contact opnemen via chocolade@helponsuitdebrand.com.. Voor meer info: https://www.helponsuitdebrand.com/store/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie