De bunker uit de Tweede Wereldoorlog nabij de Pauluskerk.
De bunker uit de Tweede Wereldoorlog nabij de Pauluskerk. Gemeente Amstelveen

Raad van State: Bunker bij Pauluskerk mag educatieve functie krijgen

28 augustus 2020 om 11:31 Historie

AMSTELVEEN De Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg de gemeentelijke monumentenstatus mag behouden en een educatieve functie mag krijgen. De komende tijd gaat de gemeente, in overleg met de gemeenteraad, bekijken of dit op korte termijn vorm kan krijgen. De Raad van State deed de uitspraak in het hoger beroep dat was aangespannen tegen de door B en W in 2017 verleende omgevingsvergunning. Die is nodig om de buitenkant te restaureren en en het interieur te renoveren.

De bunker, gebouwd in 1943 door de Duitse bezetter, is op 31 mei 2016 door het college van burgemeester en wethouders aangewezen als gemeentelijk monument. Zowel de gemeentelijke erfgoedcommissie, als de regionale Erfgoedcommissie van de stichting Mooi Noord-Holland adviseerden positief op de aanwijzing. Sinds de aanwijzing is de gemeente verwikkeld in juridische procedures met Vereniging Sloop de Bunker en omwonenden die tegen de plannen van de gemeente met de oorlogsbunker zijn.

Volgens het college heeft een monumentale status niets te maken met goed of fout, maar onderschrijft deze de cultuurhistorische waarde van een gebouw. De Paulusbunker is een van de laatste tastbare restanten in uit de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Daarom heeft ook de commissie Ruimtelijke Kwaliteit geadviseerd om er een gemeentelijk monument van te maken.

EDUCATIEVE FUNCTIE Het college zou graag zien dat de bunker na overleg met de gemeenteraad een educatieve functie krijgt. Hoewel de oppervlakte van de bunker zeer beperkt is, vormt het gebouw volgens B en W een goede aanleiding om het verhaal over de geschiedenis van Amstelveen tijdens de oorlog te vertellen. Het idee is om zowel buiten als binnen in het gebouw informatie te gegeven over deze beladen oorlogsjaren. Daarnaast is de locatie opgenomen in de Historische Route door Randwijck en Elsrijk die is uitgezet door de Stichting Museum zonder Muren. Deze route is gevormd met verhalen en anekdotes van bewoners uit de buurt. Nog dit jaar worden de acht informatiepanelen langs de route geplaatst.

HISTORISCHE ROUTE “De gemeente heeft een historische route door Randwijck en Elsrijk ontwikkeld in samenwerking met Stichting Museum Zonder Muren. De route vertelt het verhaal van wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “De bunker maakt daar als cultuurhistorisch erfgoed onderdeel van uit. De bedoeling is om de bunker een educatieve functie te geven. Zo kunnen we aan onze kinderen uitleggen wat er gebeurd is.“

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie