De huizen aan de Henegouwselaan zijn totaal verwoest.
De huizen aan de Henegouwselaan zijn totaal verwoest. R.Dassen, Beeldbank Amstelveen

Gedenktegels om slachtoffers vliegrampen Amstelveen in WOII te herdenken

5 augustus 2020 om 17:25 Historie

AMSTELVEEN Enkele nabestaanden van slachtoffers van twee (vlieg)rampen in Amstelveen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben het initiatief genomen om de gemeente te vragen gedenktegels op de plekken van de ramp te plaatsen. Het college van B en W heeft hier gehoor aan gegeven.

In september 1940 stortte een Duitse bommenwerper neer op een woonblok aan de Henegouwselaan 85-91. Hierbij vonden vijf gezinsleden de dood, evenals één ingekwartierde Duitse soldaat en de bemanningsleden van het vliegtuig. 

Aan de Charlotte van Montpensierlaan vielen in 1945 33 doden toen twee splinterbommen van de RAF neerkwamen op een woonwijk. Daarbij werden twintig woonhuizen verwoest.
De gemeente wil beide gebeurtenissen memoreren door twee gedenktegels te plaatsen in het trottoir, waarop een korte beschrijving van de gebeurtenis te lezen is. Bewoners zullen worden geïnformeerd. De planning is om de tegel aan de Henegouwselaan te laten plaatsen in september, en de tegel aan de Charlotte van Montpensierlaan in februari 2021.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie