Collage van films dat aan bod komt in de filmcursus.
Collage van films dat aan bod komt in de filmcursus. Cinema Amstelveen

Europese filmlanden belicht in cursusreeks Cinema Amstelveen

5 september 2022 om 09:59 Film

AMSTELVEEN Frankrijk staat dinsdagavond 13 september centraal in Cinema Amstelveen bij de start van de filmcursus ‘Europese Cinema”. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten die ook los te bezoeken zijn.  Aan de hand van verschillende fragmenten neemt filmwetenschapper Rudi de Boer per avond één of twee Europese filmlanden onder de loep. Aan bod komt onder meer de vraag of er zoiets bestaat als dé Europese film. Een Spaanse film biedt namelijke een heel andere beleving dan een Deense film.

In de VS bestaat het beeld dat Europese films vooral ‘moeilijk’ zijn of ‘kunstzinnig’. Het is echter vreemd om films uit behoorlijk uiteenlopende landen op één hoop te gooien: Er bestaan ook veel vooroordelen over Europese films. De Spaanse cinema is vurig, net als het volk zelf. De Franse cinema is nogal intellectueel. Duitse cinema is hoe dan ook altijd verbonden aan De Tweede Wereldoorlog. Londen is vaak erg oververtegenwoordigd in Britse films. En Italiaanse cinema moet volgens de vooroordelen visueel vooral mooi zijn. Ook het Nederlandse publiek heeft de nodige vooroordelen over producties uit eigen land. Nederlandse film worden vaak al bij voorbaat slecht gevonden. Deze oordelen zijn  vaak kort door de bocht allemaal, maar in de cursus komt ook na bod of deze vooroordelen niet ook een beetje waar zijn.

De eerste bijeenkomst op dinsdag 13 september staat in het teken van Frankrijk. Aanvang 19.30 uur. Daarna volgen:  Groot Brittannië (27 september), Duitsland (4 oktober), Spanje en Italië (11 oktober), Zweden en Denemarken (25 oktober) en Nederland (1 november). 

Het complete filmaanbod inclusief aanvangstijden is te zien op cinemaamstelveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie