Sinterklaas intocht in 2021
Sinterklaas intocht in 2021 Joop Touw

Piet met glutenvrij strooigoed loopt mee tijdens intocht Sint in Amstelveen

3 november 2022 om 09:00 Evenementen

AMSTELVEEN In Amstelveen loopt dit jaar een Glutenvrije Piet mee tijdens de intocht van Sinterklaas op 12 november. Deze speciale Piet voorziet kinderen met coeliakie en glutensensitiviteit van glutenvrije kruidnoten.

In Nederland moet 1 op de 200 kinderen om medische redenen levenslang een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook tijdens de intocht van Sinterklaas moeten zij opletten. Ze mogen bijvoorbeeld geen ‘gewone’ kruidnoten eten en Piet geen hand geven, want van kruimels op zijn handschoen kunnen zij al ziek worden.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging vindt dat de Sinterklaasintocht een feest moet zijn voor alle kinderen. Daarom heeft de NCV de afgelopen tijd vrijwilligers opgeroepen om tijdens de intocht in hun woonplaats in de rol te kruipen van ‘Glutenvrije Piet’. Ook in Amstelveen loopt er op 12 november zo’n Piet mee in de stoet. Deze speciale Piet geven de kinderen die glutenvrij moeten eten speciale aandacht en voorzien hen van kruidnoten die ze wél kunnen eten.

 Kinderen met coeliakie kunnen op ncv.nl/glutenvrije-piet een  kleurplaat en een vlag downloaden. Als ze deze tijdens de intocht omhoog houden, ziet de Glutenvrije Piet bij wie hij moet zijn. De glutenvrije kruidnoten die deze Piet bij zich heeft, zijn door sponsor Liberaire veilig verpakt in eenpersoons zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed ontstaat.

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. De patiëntenvereniging zet zich in voor bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie