Bedrijventerrein Kronenburg.
Bedrijventerrein Kronenburg. Gemeente Amstelveen

Stadsregio kritischer bij aantrekken van internationale bedrijven

22 april 2023 om 09:00 Economie

AMSTELVEEN Metropoolregio Amsterdam (waar ook Amstelveen deel van uitmaakt) gaat zich bij het aantrekken van internationale bedrijven nog meer richten op bedrijven die bijdragen aan de maatschappelijke en economische doelen van de regio, zoals innovatie, digitalisering, verduurzaming, circulariteit en de energie- en voedseltransitie. Ook richt de Metropoolregio zich op bedrijven die zich houden aan de richtlijnen op gebied van milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid.  

In 2022 zijn er 90 nieuwe internationale bedrijven in de regio neergestreken, die gezamenlijk zorgen voor 2.798 nieuwe banen. Het gaat om 14 wereldwijde of Europese hoofdkantoren. Bij 15 buitenlandse bedrijven die al in de regio Amsterdam gevestigd waren, kwamen er door uitbreiding nog eens 1.015 nieuwe arbeidsplaatsen bij. Dit blijkt uit de resultaten die vandaag zijn gepubliceerd door amsterdam inbusiness en de Netherlands Foreign Investment Agency. 

VIJF NIEUWKOMERS IN AMSTELVEEN

In gemeente Amstelveen hebben zijn er het afgelopen jaar vijf nieuwe internationale bedrijven bijgekomen die 79 nieuwe banen opleveren. Het zijn bedrijven in financial en business services, een ICT-bedrijf en een bedrijf in sportartikelen.

“Als Metropoolregio Amsterdam bouwen we al lange tijd goed samen aan ons investeringsklimaat en internationale economische positie. Deze samenwerking neemt alleen maar aan belang toe nu we met zijn allen voor maatschappelijke uitdagingen staan die niet ophouden bij de gemeentegrens. De verdere verscherping van focus op toegevoegde waarde bij het aantrekken van internationale bedrijven is iets waar we als gehele regio baat bij hebben,” aldus de Amstelveense wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken).

BIJDRAGEN AAN BREDE WELVAART

“We willen de sterke internationale economische positie van de Metropoolregio Amsterdam behouden én meer ten goede te laten komen aan de bewoners van de regio,” stelt de Amsterdamse wethouder Sofyan Mbarki (tevens voorzitter amsterdam inbusiness). “Daarom kiezen we voor het aantrekken van internationale bedrijven die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen van de regio, zoals de digitalisering van het dagelijks leven, de energietransitie en de circulaire economie. We willen niet meer zoveel mogelijk bedrijven hierheen krijgen, maar vooral de bedrijven verleiden die bijdragen aan de brede welvaart van de regio. De geopolitieke instabiliteit, de toegenomen druk op het vestigingsklimaat en de energie- en voedseltransitie maken de noodzaak van deze focus alleen maar groter.”

MINDER BUITENLANDSE INVESTERINGEN

Diverse geopolitieke en financieel-economische factoren hebben effect op de buitenlandse investeringen in de MRA. In 2022 zijn er minder buitenlandse investeringen (nieuwe bedrijven, uitbreidingen of hoofdkantoren) gedaan dan verwacht. Dit is een wereldwijde trend. Maar het totaal aantal verwachte arbeidsplaatsen door nieuw gevestigde buitenlandse bedrijven bleef ongekend hoog. Ook valt op dat de nieuw gevestigde bedrijven in 2022 gemiddeld 30 arbeidsplaatsen verwachten te creëren. In eerdere jaren bleek dit gemiddelde lager te liggen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie