Afbeelding
Jaap van Rijn

Kipnuggets als culi-ervaring: Gun jezelf krokante kip als troosthapje

28 oktober 2020 om 15:30 Culinair

AMSTELVEEN De maaltijdbezorger is in deze bijzondere tijden kind aan huis. De pizza’s, pasta’s, roti-rollen, Thaise soepen en hamburgers zijn niet aan te slepen. Het is troostvoedsel voor velen. Ook een hit: kipnuggets. Maak ze een keer zelf, van echt goed kippenvlees en met een zeer krokant panko-korstje.

Steeds meer supermarkten verkopen vlees van kippen die weliswaar kort maar relatief goed leven. Heeft de plofbom op poten zijn beste tijd gehad? Het lijkt er wel op. Hoewel je nog steeds vlees kunt kopen afkomstig van kippen die in hoog tempo maar door blijven groeien tot ze niet meer op hun poten kunnen staan. 

BETER LEVEN Wie de kip een beetje aardig leven gunt, let op de keurmerken waarvan je mag verwachten dat de regels worden nageleefd. Het zijn er inmiddels aardig wat. Het Beter Leven met het 3-sterren-systeem is inmiddels een bekend keurmerk. 1-ster-kippen krijgen de ruimte en speelmateriaal, 2-sterren-kippen hebben nog meer ruimte en daarnaast daglicht en ook afleidingsmateriaal. De 3-sterren-kip mag zelfs naar buiten. Het Beter Leven keurmerk controleert de boeren, slachters, vleesverwerkers en supermarkten, kortom, de hele keten. Je kunt ook biologische kip kopen, herkenbaar aan het EKO-keurmerk. Deze kippen mogen doorgaans naar buiten, krijgen biologisch voer en preventief gebruik van medicijnen is verboden.

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Lifestyle/Culinair

UIT HUN SLOF Sommige supers schieten echt uit hun slof: die bieden Franse Label Rouge kippen die je eerder bij de betere poelier zou verwachten. Label Rouge is een keurmerk die Franse fokkers alleen kunnen krijgen als ze aan strenge minimumeisen voldoen. Het vlees van deze kippen is stevig en vol van smaak want ze groeien langzamer. De betere kip kan ook vooral mais hebben gegeten. Mais maakt het vlees wat malser en meer romig van smaak. Van zulke kippenvlees maak je beter smakende kipnuggets.

GROVE KRUIM Liefhebbers die ook van kipnuggets een culi-ervaring willen maken, kiezen vaak voor het vlees van dijfilets. Want dat heeft meer smaak dan kipfilet en biedt een lekker bite. Ook besteden ze aandacht aan het krokante korstje. Ze laten de paneermeel staan en pakken panko. Panko komt oorspronkelijk uit Japan en maakt het korstje super-krokant. Het is grover dan de klassieke paneermeel. Kun je het in de schappen niet vinden, dan kun je als alternatief van Cracottes of van een vergelijkbaar huismerk crackers een grove kruim maken.

AAN DE SLAG
> Verhit wat zonnebloem- of arachideolie tot 175 graden
> doe wat panko in een kom
> breek een eitje in een andere kom en klop met een vork los met wat zout en peper
> haal stukjes kip eerst door het ei en dan door de panko
> bak de kip in porties goudbruin in de olie
> laat de kipnuggets op keukenpapier uitlekken
> serveer met een saus naar eigen keuze.

door Jaap van Rijn


Jaap van Rijn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie