Tussen 29 juni en 12 juli heeft de GGD bij 498 inwoners van Amstelveen een coronabesmetting vastgesteld.
Tussen 29 juni en 12 juli heeft de GGD bij 498 inwoners van Amstelveen een coronabesmetting vastgesteld. Pixabay

Stijging aantal coronabesmettingen Amstelveen vlakt af

13 juli 2022 om 16:40 Corona

AMSTELVEEN Het aantal door de GGD vastgestelde besmettingen met het coronavirus (Covid-19) onder inwoners van Amstelveen is weer verder opgelopen. Dat blijkt uit de wekelijkse update van de cijfers van het RIVM. In twee weken tijd (van 29 juni tot en met 12 juli) kregen 498 inwoners van Amstelveen een positieve testuitslag. In de vorige meetperiode (van 22 juni tot en met 5 juli) waren dat er 486. In vergelijking met die periode is de besmettingsgraad in Amstelveen opgelopen van omgerekend 535,1 naar 539,4 per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken.

Sinds 11 april is het officiële advies om een positieve zelftest te laten bevestigen in een GGD-teststraat vervallen. Bij de GGD nam na die datum het aantal afgenomen testen flink af. Dat leidde tot 31 mei ook tot een afname van het aantal vastgestelde besmettingen, maar sindsdien loopt dat aantal weer gestaag op.

Deze trend doet zich in de hele regio Amsterdam-Amstelland voor. Zo steeg het aantal vastgestelde besmettingen in Amsterdam naar 4.517 in de periode van 29 juni tot en met 12 juli. In de vorige meetperiode (van 22 juni tot en met 5 juli) waren dat er 3.975. De door de GGD vastgestelde besmettingsgraad nam toe van omgerekend 444,7 naar 500,0 per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken. In Aalsmeer bleef het cijfer gelijk aan de vorige meetperiode: 440,7. In Uithoorn nam de besmettingsgraad toe van 466,8 naar 502,9 en in Ouder-Amstel zelfs van 467,3 naar 520,7 per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken. Daar werd het virus in de afgelopen twee weken bij 74 mensen vastgesteld.

AFVLAKKING TOENAME De afgelopen week werden landelijk 43.220 positieve testen gemeld. Dat is een toename van 10% ten opzichte van de week ervoor. Het aantal meldingen stijgt daarmee nog steeds, maar de stijging gaat veel minder hard dan de periode daarvoor. Het is de laagste toename tot nu toe in deze zomergolf. Het aandeel deelnemers aan Infectieradar met COVID-19 achtige klachten stabiliseert. Het aandeel deelnemers met een positieve (zelf)testuitslag daalde zelfs licht. Deze gegevens lijken te wijzen op het naderen van de piek van besmettingen in deze zomergolf.
Vorige week meldde de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst 39.283 positieve testuitslagen, dat was een stijging van 15% ten opzichte van de week ervoor. De week daarvoor stegen de besmettingscijfers nog met 29%. Het aantal besmettingen stijgt dus nog steeds, maar de stijging is de afgelopen twee weken minder hard gegaan. De stijging is nog steeds in alle leeftijdsgroepen te zien, maar vlakt in de meeste leeftijdsgroepen duidelijk af.

De gegevens uit de rioolwatersurveillance laten nu een daling zien van het aantal virusdeeltjes. Na een stijging van 31,9% van het aantal virusdeeltjes in het rioolwater eind juni, daalde in de eerste helft van week 27 (4 – 6 juli) de gemiddelde virusvracht juist met 11,3%. De rioolcijfers waren het hoogst in het grootstedelijk gebied, met name in Amsterdam en wijde omstreken.
Er is nog steeds een stijging te zien van het aantal mensen dat met het coronavirus wordt opgenomen in het ziekenhuis. In totaal werden afgelopen week 561 mensen, inclusief 43 intensive care patiënten, met corona opgenomen in het ziekenhuis tegen 520 in de week daarvoor. Toen kwamen 24 patiënten op de intensive care terecht. Omdat de ziekenhuisopnames altijd iets achterlopen op de besmettingscijfers, is deze stijging in het aantal opnames niet onverwacht.

Er overleden afgelopen week landelijk 17 patiënten bij wie een coronabesmetting was vastgesteld. Een week eerder waren dat er 30. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie