Vrienden helpen elkaar bij het maken van een kunstwerk.
Vrienden helpen elkaar bij het maken van een kunstwerk. Naomi Heidinga

Kinderen maken kunst van bosmateriaal

8 augustus 2018 om 07:30 Uit-cultuur/nieuws

AMSTELVEEN Het Cobra museum houdt deze zomer in het Bostheater elke zaterdag een workshop voor jonge creatievelingen in het bos. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen tijdens de workshop zelf een kunstwerk maken, van voorwerpen die ze in het bos tegenkomen. De workshop sluit aan bij de museumexpositie 'Rusteloze Materie'.

Naarmate je dichter bij het Bostheater komt, worden de klusgeluiden steeds luider. Het lijkt alsof er hard gewerkt wordt aan het decor van De Meeuw, de voorstelling die in het theater wordt opgevoerd. De decorstukken van De Meeuw staan er echter verlaten bij. Het geluid is afkomstig van een groep kinderen. Aan tafels zijn ze geconcentreerd aan het werk. Takken worden voorzien van vrolijke kleuren, een meisje maakt een vlinder met behulp van blaadjes en overal ontstaan prachtige fantasiefiguren.

ZIEL "Deze workshop past bij de huidige expositie in het museum," aldus workshopbegeleider Kevin van der Brug. "Die gaat over rusteloze materie. Daarbij gaan we er vanuit dat zielen of geesten niet alleen bestaan bij mensen of dieren, maar ook bij planten en stenen of andere natuurlijke fenomenen zoals bergen of rivieren. Alles leeft. Daarom gaan we op zoek naar stenen, takken en andere dingen uit het bos en gaan we deze tot leven wekken met verf, touw en andere materialen."

Voor Kevin is het aanpoten, telkens komen kinderen met vragen. "Het is best druk. Voor de workshop is meer belangstelling dan ik had verwacht." Hij laat zich echter niet van de wijs brengen. Hij helpt de kinderen zagen, timmeren en geeft tips en complimenten. Het lijmpistool is favoriet bij de kinderen: in plaats van gedoe met spijkers worden kunstwerken bij elkaar gehouden dankzij een klodder lijm.

EERBETOON Javy (10 jaar) is één van de deelnemers. Zijn eerste project is af. Hij heeft stenen poppetjes gemaakt. Kevin is vol lof. "Ze lijken een beetje op een kunstwerk met pratende stenen, van de IJslandse kunstenaar Egill Sæbjörnsson." Javy is nu bezig met project twee. "Ik wil een wandelende tak maken. Die had ik vroeger. Op een gegeven moment waren het er 42. Ze krijgen veel kinderen." De wandelende takken heeft hij niet meer. "Ze zijn dood. Vandaar het eerbetoon."

INFO Op 11, 18, 25 augustus en 1 september vinden tevens workshops plaats. Aanmelden via: www.cobra-museum.nl. 'Rusteloze Materie' is nog tot 23 september te zien.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie