De twee ontwerpen van Cindy Bakker.
De twee ontwerpen van Cindy Bakker. Gemeente Amstelveen

Inwoners kunnen kiezen uit 2 ontwerpen voor kindvriendelijk kunstwerk Middenhoven

3 oktober 2022 om 14:30 Kunst

AMSTELVEEN Inwoners van Amstelveen kunnen uit twee ontwerpen kiezen voor een kindvriendelijk kunstwerk dat in wijkpark Middenhoven moet komen. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft kunstenaar Cindy Bakker geselecteerd voor dit kunstwerk. Zij maakte twee schetsontwerpen. Amstelveners kunnen via denkmee.amstelveen.nl stemmen op een van de twee werken. Het winnende kunstwerk wordt in het voorjaar van 2023 in het park geplaatst.

De gemeente streeft ernaar om in alle wijken beeldende kunstwerken te plaatsen die een toevoeging zijn voor de buurt. De gemeenteraad heeft in 2019 geld beschikbaar gesteld voor het realiseren van functionele, voor kinderen aansprekende, kunst in de wijken. De komende twee jaar worden drie kindvriendelijke kunstwerken gerealiseerd. De ABK heeft hiervoor drie kunstenaars geselecteerd: Cindy Bakker, Hoshyar Rasheed en het duo Frank Koolen en Maze de Boer. Hoshyar Rasheed en Maze de Boer wonen en werken beiden in Amstelveen.

IN AANRAKING MET KUNST BRENGEN “We vinden het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met kunst,” zegt wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur). “Daarom willen we in alle Amstelveense wijken kindvriendelijke kunstwerken realiseren. Te beginnen in wijken waar nu nog relatief weinig kunst in de openbare ruimte aanwezig is. We vinden het belangrijk om de inwoners te betrekken bij de keuze van het kunstwerk.” Raat roept daarom iedereen op om te stemmen op zijn of haar favoriete ontwerp.

KLEURRIJK Kunstenaar Cindy Bakker laat zich inspireren door alledaagse kleurrijke objecten en vormen, zoals verkeersborden, oranje pvc-buizen op bouwterreinen of groene prullenbakken. Ze gebruikt deze objecten - vaak sterk uitvergroot - in haar werk en zet ze lukraak neer, alsof kinderen ermee hebben gespeeld. Voor het kunstwerk in Wijkpark Middenhoven heeft Bakker zich laten inspireren door buitenspellen, zoals verstoppertje, boompje wisselen, stoelendans, stoepranden, knikkeren en voetballen.

VERRASSEND Ze heeft de Kinderraad om advies gevraagd over het kunstwerk. Ze gaven aan dat een kunstwerk kleurrijk en verrassend moest zijn. En dat het belangrijk is dat je er iets in herkent, maar dat er ook ruimte is om er zelf invulling of betekenis aan te geven. Ook heeft Cindy Bakker aan landschapsarchitecten en adviseurs over de openbare ruimte gevraagd mee te denken over ontwerpen die tot de verbeelding spreken en een mooie toevoeging zijn voor het wijkpark.

STEMMEN Stemmen kan via het online participatieplatform Denk Mee Amstelveen. Hierop zijn de twee schetsontwerpen te vinden waaruit gekozen kan worden. U als inwoner van Amstelveen, bepaalt in welk van deze twee ontwerpen straks in het voorjaar van 2023 in het park komt.



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie