ARC Junioren 1 (U16) Kampioen Cup Final.
ARC Junioren 1 (U16) Kampioen Cup Final. Ilja Heitlager

ARC Rugby Junioren 1 Kampioen

18 mei 2022 om 16:30 Overig

AMSTELVEEN In het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam (NRCA) werden zaterdag 14 mei de finales gespeeld van de jeugdkampioenschappen rugby. De top van het Nederlands jeugdrugby, waaronder de ARC Cubs 1 (U14) en Junioren 1 (U16) streden daar voor de Cuplandstitels. Tegelijkertijd speelde het Junioren 2 team in Groningen de Ribbon finale.

De eerste wedstrijd is de finale in de Cup poule van de Cubs competitie en werd gespeeld tussen de Haagse en Amstelveense Rugby Club. Met een tribune vol enthousiaste ouders, spelers en fans ging de wedstrijd van start. De beide teams lieten vanaf begin van de wedstrijd sterk en hoog niveau rugby zien. Na een snelle try en conversie aan het begin van de wedstrijd door Den Haag was de stand 7-0. Door het sterk verdedigen van beide teams werd er tot kort voor het einde van de wedstrijd niet meer gescoord. Daardoor was de wedstrijd erg spannend en was alles nog mogelijk. Maar vlak voor tijd, in de laatste minuten scoorde Den Haag een tweede try en won daarmee de wedstrijd. De Junioren 1, die al snel op 12-0 achterstand werden gezet door The Dukes uit Den Bosch, vochten zich terug om zo’n 20 minuten vóór het einde van de wedstrijd 12-13 te maken. De ARC’ers wisten zelfs met hevige aanvallen op hun tryline de laatste minuten ongelofelijk spannend te houden, maar het doek viel voor The Dukes: de Junioren werden kampioen van Nederland. Wat deze uitslagen nog indrukwekkender maakt is dat er gestreden werd tegen teams met veel spelers uit de lokale Rugby Academies.

Tegelijkertijd in Groningen speelde het 2e Junioren team tegen de Junioren 1 van RC Groningen. Zij verloren echter met 12-7. Daarna volgde nog een sterk bevochten gelijkspel van 7-7 tegen een gemixt team van 1e team spelers van Ducks/Vets/Oysters. Na de bekers in ontvangst te hebben genomen, keerden alle spelers, coaches, managers en sponsoren terug naar het clubhuis voor een prachtige middag met BBQ, gezelligheid en huldiging van het bestuur.

Uitslagen die duidelijk maken dat het ingezette beleid van de Amstelveense Rugby Club op het blijven ontwikkelen van jeugdspelers succes heeft, en dat de club werkt de opleiding van een gestage stroom van spelers uit de eigen gelederen die de basis gaan vormen voor de opvolgende teams.

ARC bestaat sinds 1963 en heeft een kleine 500 leden met 22 nationaliteiten, ze heeft gemixte jeugdteams voor spelers/speelsters van 6 tot en met 18 jaar, 1 damesteam, 4 heren seniorenteams in de Ere-, Tweede en Derde Klasse, een MIXAR (MIXed Ability Rugby) team, en 2 LGBTQI+ teams: de ARC Amsterdam Lowlanders. Ook is ARC aanjager van de pilot Inclusief Sporten van de Alliantie Gelijkspelen 4.0 op Sportpark Sportlaan West waar de club werkt aan een Inclusief Sportpark waarin iedereen zich veilig voelt.