Een deel van de Oekraïense vluchtelingen wordt opgevangen in het Ibis-hotel.
Een deel van de Oekraïense vluchtelingen wordt opgevangen in het Ibis-hotel. René de Leeuw

Circa zevenhonderd vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen

13 mei 2022 om 08:00 Overig

AMSTELVEEN IN Amstelveen verblijven momenteel circa zevenhonderd vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente vangt 407 vluchtelingen op in de hotels Adagio en Ibis. Daarnaast verblijven naar schatting 335 mensen uit Oekraïne bij gastgezinnen in de gemeente. Volgens het college van B en W voldoet Amstelveen met het huidige aantal vluchtelingen ruimschoots aan haar verplichtingen. Vluchtelingen uit Oekraïne die nu in Amstelveen aankomen, worden verwezen naar het Humanitair Servicepunt (HSP) op het Centraal Station in Amsterdam. Daar zoeken ze naar een opvangplek in een gemeente die nog capaciteit heeft.

Dat melden B en W in een brief aan de gemeenteraad. Het college wijst erop dat in gemeenten met veel vluchtelingen de druk op met name zorg en onderwijs toeneemt. Ook in Amstelveen is dat geval meldde wethouder Marijn van Ballegooijen eind april al tijdens een bijeenkomst van  de gemeenteraad. De gemeente wil het aantal Oeraïense vluchtelingen dat in nu in de opvanglocaties in Ibishotel en Adagio Aparthotel verblijft daarom geleidelijk terugbrengen naar 360. Eind april verbleven daar nog 420 vluchtelingen. ‘Met het Rijk is afgesproken om de opvang te spreiden over alle gemeenten in het land, zodat elke vluchteling de voorzieningen geboden kan worden waar hij recht op heeft,’ licht het college nu toe in de brief aan de raad.

B en W stellen zich er bewust van te zijn dat niet alle vluchtelingen die bij particulieren in Amstelveen in huis zijn genomen daar voor langere termijn kunnen blijven. ‘Op dit moment hebben wij geen plekken voor hen in de gemeentelijke opvang in de hotels. Deze mensen begeleiden wij naar het HSP.’ Vanuit dit Humanitair Servicepunt wordt een opvangplek elders in het land gezocht. Het college erkent daarbij dat het voor vluchtelingen die al enige tijd in Amstelveen verblijven vervelend kan zijn om naar een andere gemeente te moeten verhuizen.

TIJDELIJKE WOONUNITS De gemeente is inmiddels ook in gesprek met de Maarsen Groep en Zadelhoff over de plaatsing van tijdelijke woonunits op een stuk grond aan de Professor E.M. Meijerslaan. ‘Naast gesprekken over de tijdelijke vergunning gaat het ook over de vraag voor wie deze woningen bestemd zijn. Wij vinden vluchtelingen uit Oekraïne die in een schrijnende situatie verkeren in een gastgezin of gevluchte studenten uit Oekraïne die aan de VU studeren een eerste gewenste doelgroep voor tijdelijke bewoning van deze units. Wij gaan er vanuit dat in de units circa 40 tot 60 mensen tijdelijk kunnen wonen,’ aldus B en W.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie