Het huidige contract voor verwerking van net huishoudelijk restafval loopt eind dit jaar af.
Het huidige contract voor verwerking van net huishoudelijk restafval loopt eind dit jaar af. Pixabay

Amstelveen start met buurgemeenten aanbesteding voor verwerking restafval

22 april 2022 om 09:00 Overig

AMSTELVEEN Amstelveen start samen met andere gemeenten uit de regio een aanbesteding voor verwerking van het huishoudelijk restafval. Dit is nodig omdat het huidige contract met het Afval Energiebedrijf (AEB) in Amsterdam eind dit jaar afloopt. Namens de deelnemende gemeenten is de Haarlemmermeer geselecteerd als de aanbestedende partij. De aanbesteding heeft als doel om het restafval tegen een goede prijs en zo duurzaam mogelijk te verwerken.

Simpelweg verlengen van het huidige lopende contract met het AEB is niet mogelijk, omdat de gemeente Amsterdam de installatie heeft verkocht aan AVR-Afvalverwerking. De verkoop vond plaats in de nasleep van de problemen die in de zomer van 2019 aan het licht kwamen bij het AEB. Er moesten toen vier van de zes afvalverbandingsovens stilgelegd worden voor onderhoud. Dat gebeurde omdat de veiligheid niet gewaarborgd kon worden. Het afval moest toen elders verwerkt worden en dat kostte extra geld. Dat terwijl het AEB al met grote schulden kampte. Het AEB heeft sindsdien bedrijfsmatig en financieel wel een verbeterslag gemaakt, waardoor verkoop mogelijk werd.

De problemen bij de AEN hebben voor Amstelveen en de andere regiogemeenten geen directe gevolgen gehad voor de verwerking van het restafval en de tarieven die hiervoor betaald moesten worden. Door de verkoop kan het lopende overeenkomst nu echter niet verlengd worden. Op 31 december 2022 loopt de laatste verlenging van het verwerkingscontract af.

In opdracht van onder andere Amstelveen is door een extern bureauonderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden. Het Amstelveense college van B en W heeft op basis van die verkenning besloten om mee te doen aan een Europese aanbesteding. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie