Susanne Niesporek.
Susanne Niesporek. Aangeleverd

Benefietconcert voor Oekraïne: ‘Muziek tegen de waanzin’

29 maart 2022 om 10:00 Muziek

AMSTELVEEN Ook musici zijn ontzet over het geweld in Oekraïne. Op zondag 3 april om 12.00 uur is er een benefietconcert in de Kruiskerk waarvan de opbrengst bestemd is voor vluchtelingen uit Oekraïne. Vrije toegang, giften gaan naar Giro 555. 

Al ruim een maand is er in Europa een oorlog gaande. Veel Amstelveners voelen zich betrokken bij de slachtoffers en zouden op de een of ander manier willen helpen. Dat wil ook de in Amstelveen wonende Susanne Niesporek, violiste in het Concertgebouworkest. Van haar is het initiatief om een benefietconcert te geven voor de slachtoffers. 

Zij vroeg bevriende musici om mee te werken en benaderde de Kruiskerk. Van haar is ook het ‘motto’ van dit concert: ‘Muziek tegen de waanzin’. Met haar en met mede-musicus David Schlaffke hadden we een gesprek over het benefietconcert.

Allereerst .. een concert met klassieke muziek, helpt dat tegen oorlogsgeweld?

David: “Nee natuurlijk niet, we voelen ons volstrekt machteloos, maar we willen ook, misschien wel tegen de klippen op, iets doen. Voor musici ligt het dan voor de hand om muziek te gaan maken.” Susanne vult aan: “Alle initiatieven die de noodzaak van vrede en democratie benadrukken zijn belangrijk. Oorlog en geweld, krankzinnig, mag er niet zijn! Wij brengen als tegengif muziek naar de mensen om verbinding, troost en schoonheid te stellen tegenover deze waanzin.”

Jullie werken alle twee als musicus in Nederland, maar bent in Duitsland opgegroeid. Hoe ben je hier zo verzeild geraakt? Heeft Nederland zo’n goed klimaat voor klassieke muziek?

Susanne, afkomstig uit het vroegere Oost-Duitsland: “Mij bracht de liefde hier en vervolgens kreeg ik een baan als violist in het Concertgebouworkest. Ik woon nu 33 jaar in Nederland en ben hier helemaal geworteld. Maar het culturele klimaat, vooral op het gebied van klassieke muziek, heb ik in die jaren tot mijn grote verdriet grondig zien veranderen. Hele orkesten zijn wegbezuinigd, muziekonderwijs op basisscholen is geminimaliseerd, muziekscholen zijn peperduur geworden, omdat de politiek muziek ‘luxe’ vindt. Muziek maken is zo basaal voor onze beschaving, zo essentieel voor ons mens-zijn. Daar kun je als samenleving niet zonder.”

David komt ook uit Duitsland, heeft jaren in Denemarken gewoond. Zijn vrouw, Oekraïense, is fluitist in het Concertgebouworkest. Hijzelf is opgeleid als klavecinist en organist en vooral ingevoerd in barokke en negentiende-eeuwse muziek. “Ik ben met mijn vrouw mee naar Amsterdam gekomen, een geweldige, internationale en inspirerende stad. Ik ben het helaas met Susanne eens, dat het klimaat voor kunst en muziek er de laatste jaren bepaald niet op vooruit is gegaan. Maar gedreven musici en mooie series zijn hier nog steeds! Alle kinderen naar de muziekschool!”, vindt hij. “Kinderen ontwikkelen er hun gehoor mee, hun motoriek, leren luisteren en samenspelen.”

BENEFIETCONCERT Op het programma van het benefietconcert staan werken van Bach, Benda en Haydn. Susanne Niesporek vormt samen met bevriende collega’s een strijkkwartet. Samen spelen Susanne en David een vioolsonate (“Een prachtige vondst van David!”, zegt ze). David speelt verder solo op het orgel van de Kruiskerk. “Bach! Geweldige muziek. De dimensies die Bach aan zijn muziek toevoegt …oneindig ..” Susanne: “Bach gebruikte elementen in zijn muziek uit alle windstreken van Europa, idem Haydn en Benda. Dat was toen, maar een toekomst voor Europa waar vele culturen ‘gewoon’ naast elkaar bestaan, waar grenzen geslecht en nationaliteiten bijzaak zijn, hoeft toch geen utopie te zijn? In muziek kan het ook!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie