Lalla Essaydi, Harem Revisited nr. 45, 2013.
Lalla Essaydi, Harem Revisited nr. 45, 2013. Courtesy Edwynn Houk Gallery, New York

Cobra Museum presenteert ‘Het andere verhaal: Kunst uit het Marokkaanse modernisme’

2 april 2022 om 15:00 Kunst

AMSTELVEEN In het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen is van 14 april tot en met 18 september de veelzijdige tentoonstelling ‘Het andere verhaal: Kunst uit het Marokkaanse modernisme’ te zien. De tentoonstelling wordt gecureerd door schrijver en kunstliefhebber Abdelkader Benali. 

Benali selecteerde honderd werken waarvan 44 uit de collectie van het Musée Mohammed VI (MMVI) in Rabat, aangevuld met werken van hedendaagse kunstenaars uit Marokko en Europa. Ze vertellen het verhaal van de moderne Marokkaanse kunst, vanaf de onafhankelijkheid van Marokko in 1956 tot heden. Naast kunst is er ook een veelzijdig activiteitenprogramma voor bezoekers, zoals een Literaire Iftar in samenwerking met literair festival El Hijzra.

‘Het andere verhaal’, de titel van de tentoonstelling, verwijst naar het in Nederland relatief onbekende karakter van moderne kunst uit Marokko. Abdelkader Benali: “De expositie begint in het jaar 1956, het jaar dat Marokko onafhankelijk werd en zo ook de kunstacademies van het land. Het betekent een cultureel omslagpunt. Dit is terug te zien in de selectie van de tentoongestelde werken, evenals in de publieksprogrammering: lezingen, kookworkshops en Soirees Marocaines. Hier wordt verder gekeken dan het traditionele beeld van Marokkaanse kunst en cultuur.” De tentoonstelling laat zien hoe pioniers van het eerste uur beïnvloed werden door onder andere de Cobra-beweging, waar vrijheid en fantasie in het werk belangrijke kenmerken zijn. 

De in-focus tentoonstelling Cobra & Noord-Afrika, die gelijktijdig te zien is in het Cobra museum, gaat verder in op deze wederzijdse beïnvloeding. In de tentoonstelling is ook aandacht voor Marokkaanse kunstenaars die Marokko hebben verlaten. Ze werken in Europa en putten uit een verbazingwekkend scala aan invloeden om werken te maken die thema’s van culturele vermenging, dekolonisatie en ontheemding in een eigenzinnig perspectief plaatsen. Niet eerder werd zo’n krachtige groep van kunstenaars met Marokkaanse achtergrond bij elkaar gebracht in Nederland.

INTERNATIONALE UITWISSELING Deze unieke tentoonstelling had zonder de samenwerking met het Mohammed VI niet gemaakt kunnen worden. Maar er komt niet alleen Marokkaanse kunst naar Nederland; het Cobra Museum leent ook een deel van haar collectie uit aan het Mohammed VI museum. De tentoonstelling Cobra: een meerkoppige slang is eind 2023 in Rabat te zien. Deze tentoonstelling maakte eerder deel uit van een internationale uitwisseling. In 2019 was deze namelijk te zien in het Nationale Museum voor Moderne Kunst in Mexico-Stad, waar de tentoonstelling maar liefst 135.000 bezoekers trok.

Daarnaast werkt het Cobra Museum met de Reinwardt Academie in Amsterdam mee aan een project in opdracht van de Nederlandse ambassade dat zich richt op samenwerking met de Fondation des Musées du Maroc. Het doel is om een pilot op te zetten voor een meerjarig uitwisselingsprogramma over museummanagementvraagstukken in brede zin: van bijvoorbeeld behoud en beheer van collecties tot publieksbegeleiding, en van marketing tot het ontwikkelen van publieksgerichte tentoonstellingen of het aansturen van front-of-house-staff. Een samenwerking op gelijkwaardige basis, waar onderlinge kennisoverdracht kan plaatsvinden. Dit uitwisselingsprogramma wordt samen met DutchCulture en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed uitgevoerd.


Mohamed Melehi (Asilah, 1936-2020), Adoration totale - © Collection ministère de la culture; in depot bij MMVI

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie