Yuriko Fujita Yamaguchi, Punishment and rescue (Fiji, Melanesia), 2017.
Yuriko Fujita Yamaguchi, Punishment and rescue (Fiji, Melanesia), 2017. Aangeleverd

Mythische aquarellen over leven en dood vanaf 20 maart in het Cobra Museum

4 maart 2022 om 09:00 Kunst

AMSTELVEEN Het Cobra Museum presenteert vanaf 20 maart in samenwerking met de Amstelveense Uitgeverij Leporello de tentoonstelling ‘Het einde van de mensheid als een nieuw begin’. In de Voordrachtszaal zijn dertig aquarellen van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Yuriko Fujita Yamaguchi te zien, geschilderd naar aanleiding van een bijzondere collectie mythes van over de hele wereld. Deze oude verhalen, samengebracht door de Amstelveense emeritus-hoogleraar Mineke Schipper, geven elk hun visie op hoe het einde van de wereld eruit zou kunnen zien, maar ook op hoe dit kan leiden tot een nieuw begin. Van 20 tot en met 27 maart is kunstenaar Yuriko Yamaguchi regelmatig aan het werk in de tentoonstellingsruimte. Details hierover zijn binnenkort te vinden op www.cobra-museum.nl.

Verschillende werken in de tentoonstelling zijn geïnspireerd op de afschrikwekkende toekomst die de mensheid te wachten zou kunnen staan. In het licht van de alarmerende vervuiling en opwarming van de aarde, maar ook met de huidige coronapandemie in gedachten, hebben de werken van Yuriko Fujita Yamaguchi een dringende boodschap: red onze kwetsbare unieke planeet.

SAMENWERKING Beeldend kunstenaar Yuriko Fujita Yamaguchi en schrijver en emeritus-hoogleraar interculturele literatuurwetenschap Mineke Schipper leerden elkaar kennen in Italië op een residentie voor onderzoekers en kunstenaars. Hier besloten zij hun krachten te bundelen. De mythes over het einde van de wereld die Schipper verzamelde, inspireerden Yamaguchi tot dertig aquarellen. Uitgeverij Leporello bracht hun werk samen in het boek Humanity’s End as a New Beginning.

Yuriko Fujita Yamaguchi (Japan 1948) is schilder en beeldhouwer. Haar werk is te zien in verschillende musea en galeries in de VS, Japan en Europa. Ook maakte zij in opdracht werk voor in de openbare ruimte, zoals op Washington Dulles Airport. Yuriko komt niet alleen voor de opening naar Nederland, ze blijft wat langer zodat ze live kan schilderen in de zaal waar haar aquarellen en de begeleidende teksten van Mineke Schipper te zien zijn.

Dr. Mineke Schipper heeft academische publicaties, literaire essays en romans op haar naam staan. Een paar veel vertaalde titels zijn ‘Trouw nooit een vrouw met grote voeten’, ‘Heuvels van het paradijs’ en ‘Bloot of bedekt’. De bijzondere samenwerking tussen Yamaguchi en Schipper leidde in 2018 al tot een tentoonstelling in Japan. Ook in de VS en in Leiden werd het werk getoond.
      

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie