Afbeelding
Aangeleverd

Online tekenevenement ValenTangle van Amstelveense Marguerite Samama trekt 500 deelnemers

16 februari 2022 om 12:30 Kunst

AMSTELVEEN De afgelopen twee weken hebben opnieuw bijna 500 mensen uit de hele wereld deelgenomen aan de zesde editie van Marguerite Samama’s Valentijns online tekenevent ValenTangle. Deze mensen uit Japan, India, de VS, Canada, Zuid-Afrika en nóg tien landen naast Nederland, zijn beoefenaars van de Zentangle tekenmethode. 

Zentangle tekenen is simpel gezegd patronen tekenen, je op de lijnen concentreren en het resultaat zoveel mogelijk loslaten. Je hebt er geen tekenervaring of tekentalent voor nodig. Het doel is ontspanning en expressie. Wereldwijd wordt het ervaren als een prettige manier om de aanhoudende stroom van gedachten te onderbreken. Het biedt het tegenwicht tegen het scherm van de telefoon, tablet en computer. Daarnaast kun je je creativiteit erin kwijt. 

Het maken van een Zentangle tekening is laagdrempelig: het kost gemiddeld twintig minuten, de tekeningen zijn 10x10 cm en je hebt er in principe alleen een pen en potlood voor nodig. Het lijkt wel wat op het bekende droedelen, alleen ligt er een ander gedachtegoed aan ten grondslag. De Amstelveense Marguerite Samama, acht jaar geleden bevoegd door de grondleggers van Zentangle in de VS, geeft al zeven jaar Zentangle in verschillende settings. Zij heeft in  de loop der tijd een eigen stijl van werken ontwikkeld. “Ik houd ervan Zentangle op nieuwe manieren toe te passen. Zo heb ik bijvoorbeeld andere vormen kaartjes ontwikkeld dan het vierkant, zoals de zeshoek en de achthoek. Daarbij bedenk ik workshops met een link naar andere thema’s. Islamitische geometrie, Italiaanse steden en werk van architecten als Frank Llloyd Wright zijn voorbeelden daarvan.” 

Samama is internationaal georiënteerd, geeft in het Engels online lessen aan mensen over de hele wereld. “Zentangle mag er wat suikerzoet uitzien, dat maakt mij weinig uit. Mijn missie is mensen te leren kijken, mensen te verbinden met elkaar, met zichzelf en met de wondere wereld waarin we leven.”

Haar online evenement ValenTangle past in deze missie van mensen met elkaar verbinden door samen veertien dagen dagelijks iets te tekenen en te delen in een besloten Facebookgroep. “Het is een enorme bron van inspiratie om te zien hoe verschillend mijn dagelijkse tekensuggestie worden uitgewerkt!” Er wordt namelijk gewerkt met opdrachten die Samama schreef en illustreerde. Dit boekje verscheen in het Engels en Japans, net als vorig jaar. Een waterval van meer dan duizend kleine harte tekeningen is het resultaat na twee weken. “Wat voor mij het zwaarst weeg is de enorme golf van goodwill en vrolijkheid die dit project oplevert. Juist in tijden van corona en minder bewegingsvrijheid.” Hoewel ze dit jaar voor het eerst minder lesgeeft kun je als particulier of bedrijf altijd contact opnemen over een basis workshop, al dan niet gekoppeld aan een coachingsthema. “Zentangle is nooit een doel voor mij, altijd een middel om te oefenen om op te letten en te vertragen. En vaak om je te verwonderen.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie