Een van de kledingstukken van Mehdi Mashayekhi
Een van de kledingstukken van Mehdi Mashayekhi Mehdi Mashayekhi

Bijzondere kleding van Mehdi Mashayekhi te zien in Ateliers 2005

13 februari 2022 om 08:00 Kunst

AMSTELVEEN Bijzondere kleding van Mehdi Mashayekhi is van 18 februari tot en met 6 maart te zien in Ateiers 2005 in Amstelveen. Mashayekhi brengt op poëtische wijze maatschappelijke problemen in beeld. Het project met de naam ‘Choub’ (in de Farsi-taal betekent hout) is een zelfreflectie op de integratiereis die hij heeft meegemaakt.

Mehdi Mashayekhi studeerde in 2018 af van vormgeving aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Arnhem. Hij heeft een passie voor materiaalontwikkeling en hightech technieken. Het project ‘Choub’ is een draagbare kledingcollectie gemaakt van hout (multiplex 4 mm), ontworpen en gegenereerd door CAD-programma’s (ontwerpen met behulp van computer). De collectie bestaat uit 16 kledingstukken met verschillende functies en betekenis. Het uiteindelijke doel is om materiaal te laten bewegen als een geweven stof. Daarbij is elk stuk volledig ontworpen om te dragen.

HARD ALS HOUT ‘Vanuit abstract oogpunt nam ik een migrant als een stuk hout, waarschijnlijk onconventioneel en ongepast voor een draagbaar kledingstuk (nieuwe sociale structuur). Hetzelfde verhaal is van toepassing voor een migrant, je komt op je bestemming aan en de eerste indruk is dat je je niet meer zo thuis voelt in de nieuwe samenleving als voorheen. Het vormgeven en trainen van het materiaal voor een nieuwe structuur (multiplex voor kleding), is een symbolische integratie die plaatsvindt voor een migrant op bestemming. De kern van de persoon blijft altijd hetzelfde (hard als hout) zoals het was, maar hij is getraind/aangepast voor een nieuwe omgeving,’ aldus Mehdi Mashayekhi.

SOCIALE CONSTRCUTIES Hij vindt het daarbij de moeite waard om in gedachten te houden dat landen en nationaliteit slechts sociale constructies zijn die fysiek niet bestaan. ‘En in het bijzonder dat we vanuit biologisch perspectief allemaal van hetzelfde ras zijn. Als dit eenmaal is geaccepteerd, zullen we ons realiseren dat onze verantwoordelijkheid jegens de planeet als geheel is en niet voor een willekeurig deel of aspect ervan … en misschien zouden we onze quasi-buitenstaanders meer vieren.’

De expositie is te zien van 18 februari tot en met 6 maart van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak via 06 - 1712 5827. De opening is op zaterdag 19 februari. Ateliers 2005 is gevestigd aan Van Weerden Poelmanlaan 4 in Amstelveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie