Frits Suer is Amstelvener in hart en nieren.
Frits Suer is Amstelvener in hart en nieren. naomi heidinga

Deel 1- De Oer-Amstelvener: ‘Iedere gemeenschap is gebaat bij saamhorigheid’

2 februari 2022 om 16:30 Achtergrond Internationalisering Internationalisering

AMSTELVEEN ‘De Amstelveense samenleving is veelkleuriger en internationaler geworden. Dit vraagt om nieuw passend beleid voor een sterke sociale basis in onze stad.’ Uit: ‘Amstelveen Ontmoet Elkaar’, een visie van de gemeente Amstelveen, december 2020. Het Amstelveens Nieuwsblad gaat de komende weken op zoek naar die sociale basis. Hoe staat het ermee? Vandaag deel 1: De Oer-Amstelvener.

Ans Voortman woont 55 jaar in Amstelveen. Al meer dan een halve eeuw komen kinderen in november ’s avonds bij haar aan de deur voor Sint-Maarten. Zij maakt overdag altijd al zakjes snoep voor ze klaar. Voortman: “De kinderen zijn meestal met z’n tweeën. Op 11 november vorig jaar wordt er aangebeld. Ik pak alvast twee zakjes, doe de deur open, staan er opeens vijftien, zestien vaders, moeders, kinderen, baby’s nog uit de Indiase gemeenschap voor mijn deur. En die beginnen met z’n allen ‘Sint-Maarten, Sint-Maarten de koeien hebben staarten’ te zingen. Ik waardeer de toenadering, maar dan begrijp je toch niet helemaal waar Sint-Maarten voor is bedoeld.”

NATIONALITEITEN Het afgelopen decennium is het aantal inwoners met een niet-Nederlandse nationaliteit in Amstelveen bijna verdubbeld: van 11 procent in 2008 naar 21 procent in 2021. 139 verschillende nationaliteiten kent Amstelveen inmiddels. Al die verschillende nationaliteiten brengen andere normen, waarden, gewoonten en tradities met zich mee. Dat leidt tot leuke, mooie en grappige ontmoetingen, maar soms ook tot pijnlijke situaties.


ONTMOETING Om het samenleven te bevorderen heeft de gemeente beleid ontwikkeld zodat inwoners elkaar vaker kunnen ontmoeten. Zo komen er meer kleinschalige ontmoetingslocaties, zijn gemeentelijke initiatievenmakelaars aangesteld en is budget vrijgemaakt voor ‘Lief en Leedstraten’. Nieuwkomers worden ook meer betrokken bij de gemeente. Zij krijgen bij inschrijving een welkomstpakket, het Taalhuis begeleidt hen, indien gewenst, bij het leren van de Nederlandse taal en op de site van Amstelveen staan mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Nieuwkomers kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden om met andere Amstelveners samen te eten.


INITIATIEF De gemeente probeert zo verbinding te creëren, maar bewoners nemen zelf ook initiatief. Ans Voortman: “Ik woon in een straat met vele nationaliteiten: bewoners komen uit India, Polen, en Pakistan, het is een mengelmoes, erg leuk. Drie jaar geleden, voor corona, heb ik in de buurt, een oud- en nieuwfeest georganiseerd. Daarnaast geef ik Nederlandse les. Aan een buurtgenoot uit India, die zijn kind naar een Engelse school stuurde, vroeg ik: waarom gaat hij niet naar een Nederlandse school? Dat heeft hij na mijn opmerking alsnog gedaan. Iedereen in de buurt is leuk en aardig en toch is het minder gemoedelijk dan pakweg dertig jaar geleden. Ik zie vaak dat alles potdicht zit bij expats en internationals. Deuren, luxaflex heel de dag naar beneden. Dat zou ik graag anders zien.”

Er is goed samen te leven, als je zelf maar correct en vriendelijk bent.


POSITIEF Fijtje Ran-Stronkhorst, geboren aan de Amsterdamseweg en daarna op diverse plekken gewoond in Amstelveen heeft in het algemeen ook goede ervaringen. “Ik hoef niet terug naar het oude Amstelveen”, zegt zij. “Ik vind Amstelveen nu ook leuk. Alleen als ik in het winkelcentrum loop, waan ik me in het buitenland. Ik hoor zo ontzettend veel talen om me heen en als ik dan in het Engels word aangesproken, vind ik dat vervelend. Ik spreek die taal, maar ik praat altijd terug in het Nederlands.” Toch is zij positief gestemd. “Bewoners bij mij in de buurt komen overal vandaan: Italië, Nigeria, Zuid-Afrika. Bij alle nieuwkomers, expats, maar ook Nederlanders die hier in de straat komen wonen doe ik een welkomstkaartje in de brievenbus. Dat wordt gewaardeerd. Een gezin uit Nigeria komt binnenkort bij mij langs voor een kopje koffie. Er is goed samen te leven, als je zelf maar correct en vriendelijk bent.”


VERHUISD Er zijn ook Amstelveners minder enthousiast. Wouter van Ommen kwam als kind van drie naar Amstelveen en is drie jaar geleden vertrokken. “Ik heb er altijd met plezier gewoond, maar de laatste jaren niet meer. In het appartement in Middenhoven waar ik woonde kreeg ik een cultuurshock. Boven, onder, naast mij woonden expats en internationals, vooral veel Indiase mensen. Niet mokken, lekker wokken was het motto. Een buurvrouw kookte voor tientallen mensen. De geuren kwamen ‘s ochtends om acht uur al onder de voordeur door. Het werd ook een soort afhaalcentrum. Ik kreeg het steeds minder naar mijn zin en dacht: wil ik het laatste deel van mijn leven hier nog slijten? Het antwoord was nee, en we zijn verhuisd buiten de provincie.”

De geuren kwamen ‘s ochtends om acht uur al onder de voordeur door


TAALPROBLEEM Voormalig journalist Frits Suer, Amstelvener in hart en nieren, typeerde Amstelveen eens als ‘De los zand gemeente’. “De bewoners kennen elkaar niet meer, leven langs elkaar heen en hebben nog weinig dat hen verbindt.” Suer is die mening nog steeds toegedaan. “Mijn buurvrouw is Japans. De communicatie met haar verloopt moeizaam, vooral door het taalprobleem. Hiervoor woonde een Japans gezin met kinderen en toen was er wel iets meer contact. Russen en Polen bij mij in de buurt spreken ook niet of nauwelijks Nederlands. Zelfs een praatje over het weer is al moeilijk. Het is een combinatie: er zijn expats, internationals, mensen van buiten Amstelveen en nieuwkomers die hier tijdelijk verblijven. Hier vlak bij mijn huis aan het Turfschip en de Groenelaan zijn nieuwe villa’s gebouwd. Sommige eigenaren zijn er echt maar een paar maanden per jaar. Dat alles bij elkaar maakt het los zand.”


ACTIEPLAN De dure nieuwe woningen - veelal gekocht door internationals -, buitenlandse kinderen die naar internationale scholen gaan en het feit dat nieuwkomers niet of nauwelijks de Nederlandse taal spreken worden door oudere Amstelveners genoemd als oorzaken die de sociale basis aantasten. De gemeente onderzocht de afgelopen jaren ook hoe het stond met dat fundament. Resultaten lieten zien dat het begon te wringen. Vandaar nu het actieplan ‘Amstelveen ontmoet elkaar’.
Frits Suer begrijpt dat de gemeente er werk van maakt. “Dat die sociale basis er in Amstelveen nauwelijks meer is vind ik oprecht zonde. Iedere gemeenschap is gebaat bij saamhorigheid. Het veraangenaamt het bestaan.”

Ans Voortman en Wouter van Ommen zijn gefingeerde namen; hun echte naam is bij de redactie bekend.


Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit het Mediafonds Amstelveen.

Martin Bons

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie