Afbeelding
pixabay

Prijzen vrije sector huurwoningen Amstelveen boven landelijk gemiddelde

18 januari 2022 om 15:15 Wonen

AMSTELVEEN De vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector klimt verder omhoog, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. In het vierde kwartaal van 2021 betaalden nieuwe huurders gemiddeld 5,3 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2020. Dit is de grootste procentuele stijging sinds het derde kwartaal van 2018, toen de huurprijzen stegen met 5,9 procent. Amstelveen is populair bij woningzoekers. Daar betalen nieuwe huurders 8,4 procent meer dan het landelijk gemiddelde.

CORONA Het effect van COVID-19 is goed zichtbaar vanaf het tweede kwartaal van 2020. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder daalden de prijzen procentueel gezien voor het eerst in jaren. Het wegblijven van expats en het stilvallen van toeristenverhuur zorgde vrijwel direct voor een toename in het huuraanbod. Om leegstaande woningen toch van nieuwe huurders te voorzien, werden veel huurwoningen in prijs verlaagd. Dit gebeurde vooral in grote steden waar huurwoningen over het algemeen een stuk duurder dan gemiddeld zijn.
Aan het begin van 2021 kwam de expatmarkt weer op gang en vanaf het tweede kwartaal bleek van huurprijsdalingen geen sprake meer. De huurprijzen zitten inmiddels weer in de lift.

 PRIJSVERSCHIL OPLEVERING Pararius onderscheidt drie oplevervormen: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. Gemeubileerde huurwoningen zijn per vierkante meter het duurst; nieuwe huurders betaalden 19,68 euro per vierkante meter per maand in het vierde kwartaal van 2021. Dit is 8,1 procent meer dan het jaar ervoor. Gestoffeerde woningen kenden een vierkantemeterprijs van 16,39 euro per maand (+8%), voor kale woningen betaalden nieuwe huurders 20,9 procent meer ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020. De vierkantemeterprijs van kale woningen kwam uit op 14,42 euro per maand. In het vierde kwartaal van 2021 kwam de gemiddelde vierkantemeterprijs van vrije sector huurwoningen in Nederland uit op 17,02 euro.

DUURSTE STEDEN Noord-Holland is met een vierkantemeterprijs van 20,49 euro nog altijd de duurste provincie van Nederland om een woning te huren. De huurprijzen stegen hier licht met 0,6 procent. De hoge huurprijs in deze provincie wordt vooral gedragen door de populaire, relatief dure steden zoals Amsterdam, Haarlem en Amstelveen. 

Amsterdam is de duurste van de vijf grote steden in Nederland om een woning te huren. De huurprijzen stegen in de hoofdstad 1,7 procent ten opzichte van vorig jaar en nieuwe huurders betaalden per vierkante meter 22,45 euro per maand. 

Ook in Amstelveen ligt de vierkantemeterprijs hoger ligt dan de gemiddelde landelijke huurprijs van 17,02 euro. Daar betaalden nieuwe huurders 19,75 euro per vierkante meter per maand (+8,4%) voor een huurwoning in de vrije sector. Ook in Haarlem (+1,2%) en Leiden (+10,5%) zijn huurwoningen relatief duur: nieuwe huurders betaalden in het vierde kwartaal van 2021 respectievelijk 18,33 euro en 18,64 euro per maand.  

De gemiddelde vierkantemeterprijs van woningen in de vrije huursector was in het vierde kwartaal van 2021 van een historisch hoog niveau. Dat er na vier kwartalen van procentuele prijsdalingen (Q3 2020 - Q2 2021) nu weer prijsstijgingen worden waargenomen, heeft volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius simpelweg te maken met de werking van de huidige markt. “De woningmarkt is nog steeds uit balans”, stelt hij. “De prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit waardoor het voor starters bijna onmogelijk wordt om zonder een (dubbel) bovengemiddeld salaris in te stromen op de koopmarkt. Nog nooit stonden er zo weinig woningen te koop als op dit moment. Momenteel worden er in heel Nederland zo’n 45.000 woningen te koop aangeboden, waarvan er 26.000 reeds in onderhandeling zijn en slechts 19.000 beschikbaar.” 

Ontwikkelingen op de koopmarkt hebben een direct effect op de huurmarkt, aldus De Groot. “Woningzoekers die, om wat voor reden dan ook, geen koopwoning kunnen bemachtigen, zijn aangewezen op de huurmarkt. Zij verdienen vaak te veel om aanspraak te maken op een sociale huurwoning en wenden zich dus noodgedwongen tot de vrije sector. Maar juist dit segment is veel te klein om aan de grote vraag te kunnen voldoen.”

De volledige uitgebreide huurmonitor is beschikbaar via www.pararius.nl/nieuws.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie