Wethouder Herbert Raat (Financiën): "Het is geen automatisme dat het goed gaat in Amstelveen."
Wethouder Herbert Raat (Financiën): "Het is geen automatisme dat het goed gaat in Amstelveen." Foto: René de Leeuw

Amstelveen krijgt opnieuw een 10 voor staat van gemeentefinanciën

18 januari 2022 om 13:20 Overig

AMSTELVEEN Amstelveen is net als vorig jaar financieel een van de gezondste middelgrote gemeenten (50.000-100.000 inwoners). Dit blijkt uit de BDO-benchmark Nederlandse gemeenten 2022 van BDO Accountants & Adviseurs. Amstelveen krijgt van BDO wederom het hoogste rapportcijfer, een tien.

Wethouder Herbert Raat (Financiën) is blij met de goede beoordeling. “Het is  geen doel op zich om bovenaan in lijstjes te staan, maar het is wel belangrijk om langjarig financieel gezond te zijn. Daar zorg ik natuurlijk niet in mijn eentje voor als wethouder. Er is ook draagvlak in de gemeenteraad voor nodig om financieel geen rare dingen te doen. Het is een kwestie van het gezond boerenverstand te blijven gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld nu wel goedkoop geld lenen, omdat  de rente laag is. Maar dat geleende geld moet wel een keer terugbetaald worden. Wij willen niet de begroting vol laden met schulden en dat doorschuiven naar volgende generaties.”  

GEEN AUTOMATISME Dankzij de goede financiële positie is de gemeente ook in staat om tijdens de huidige coronacrisis hulp te bieden aan lokale ondernemers en de culturele sector. “Die crisis zag niemand aankomen, maar met een lege portemonnee kun je niks beginnen. Daarom moeten we er scherp op zijn dat we niks boven ons kunnen uitgegeven. Het is geen automatisme dat het goed gaat in Amstelveen.” Door de goede financiële positie kunnen ook de lokale lasten relatief laag gehouden worden. “We vinden het belangrijk dat de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit goed is. De mensen moeten waar voor hun geld krijgen,” aldus Raat. 

HUISHOUDBOEKJE Het goede rapportcijfer van BDO houdt in dat de gemeente het minste risico loopt om in financiële problemen te komen. De onafhankelijk accenchmarountantsorganisatie toetst de financiële positie via een zogeheten ‘financiële stresstest’ op vijf verschillende punten. Dit zijn dezelfde punten die de provincie Noord-Holland als toezichthouder op de gemeentelijke financiën hanteert. Deze punten zeggen iets over de vermogenspositie (schulden en bezittingen), grote risico’s (grondexploitaties) en het huishoudboekje (de lopende uitgaven en lokale lasten).

Naast het rapport van BDO heeft ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eind vorig jaar laten weten dat Amstelveen er financieel goed voor staat. Zij heeft op basis van de jaarrekeningen 2020 onderzoek gedaan naar de financiële condities van gemeenten en beoordeelde Amstelveen met het cijfer 9,5.

GEEN PANIEKVOETBAL “Net als in veel andere gemeenten staan ook in Amstelveen de financiën onder druk”, zegt wethouder Herbert Raat, onder meer doelend op de coronacrisis en de stijgende kosten voor de Jeugdzorg. “Door onze gezonde financiële positie staan we echter niet meteen met de rug tegen de muur en hoeven we geen paniekvoetbal te spelen. We blijven investeren in goede voorzieningen en houden ons sociale beleid overeind. Daarvoor gebruiken we onze reserves. Van het nieuwe kabinet verwachten we de komende tijd duidelijkheid over onze financiële toekomst. Dan kan na de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 een nieuwe gemeenteraad de goede keuzes voor de toekomst maken.”

Meer informatie over de BDO-Benchmark Nederlandse gemeenten 2022 is te vinden op bdo.nl



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie