De opslag van de kunstwerken in het Cobra Museum.
De opslag van de kunstwerken in het Cobra Museum. Anko Stoffels

Wethouder Raat wil gemeentelijke collectie zichtbaar maken: ‘Die kunst is van alle Amstelveners’

27 december 2021 om 16:21 Kunst

AMSTELVEEN De gemeente wil de inwoners meer laten zien van de gemeentelijke kunstcollectie. Die is aanzienlijk en interessant, maar bevindt zich voornamelijk in opslag. Cultuurwethouder Herbert Raat wil er komend jaar een tentoonstelling mee inrichten in museum JAN.

“We hebben een inventarisatie laten maken van wat we allemaal hebben,” zegt Raat. “Want eigenlijk had niemand echt een goed inzicht in wat er allemaal is. En dat is best waardevol. Zo hebben we schilderijen van Karel Appel. Die bevinden zich in het Cobra Museum, maar zijn ook daar meestal in opslag. Verder zijn er schilderijen van Edgar Fernhout (1912-1974), van wie ook werken te vinden zijn in het Stedelijk Museum, en is er een bijzondere collectie porselein.”

De gemeentelijke kunst is uit de naoorlogse periode. “Als er bijvoorbeeld een nieuwe wijk voltooid was, dan gaf de gemeente opdracht om een kunstwerk te maken,” vervolgt Raat. “De belangstelling voor kunst in het raadhuis ging door de jaren heen wel op en neer, maar we kunnen toch met een tentoonstelling een mooi beeld schetsen van de ontwikkeling van Amstelveen. De bedoeling is kunst ook echt onderdeel te maken van het gemeentelijk beleid, opdat er blijvend aandacht voor is. Tot nu toe was dat afhankelijk van enkelingen, maar die vertrekken op een dag of gaan met pensioen en dan ligt het beleid weer stil. De cultuur heeft nu ook in de lokale politiek veel draagvlak en er is de wens om het beleid voor de toekomst te borgen. We willen ook regelmatig werk van talentvolle kunstenaars blijven aankopen.”

BELANGRIJK “Want kunst is belangrijk, niet alleen voor de kunst en cultuur zelf, het is ook een vliegwiel voor de economie. Een volle schouwburg is tevens goed voor de horeca eromheen. Want waar gaat het goed in de Westerse wereld? Overal waar de culturele sector goed is ontwikkeld. Want wie wil er nou investeren in een gebied waar geen cultuur is? Er moet kunst zijn in de wijken, zodat kinderen ermee opgroeien, maar tevens moeten we de gemeentelijke collectie zichtbaar maken. Ook online. Want die kunst is van alle Amstelveners.”

De tentoonstelling begint eind juni en toont het veranderende landschap van Amstelveen, waarvan meerdere kunstenaars schilderijen en tekeningen hebben gemaakt, zoals Cees Bantzinger (1914-1985) en Toon de Haas (1929-2015). Fernhouts gezicht op de Middenweg krijgt er een prominente plek. Ook is er hedendaagse kunst te zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie