De Aquariusflat wordt flink verduurzaamd.
De Aquariusflat wordt flink verduurzaamd. Isabel Nabuurs

Eigen Haard moet gehele woningvoorraad verduurzamen

22 december 2021 om 12:00 Overig Stad van de Toekomst

AMSTELVEEN Woningcorporatie Eigen Haard is druk bezig met het verduurzamen van hun woningvoorraad. In 2016 heeft de corporatie hierover afspraken gemaakt met de gemeente. Doel: in 2022 geen woningen meer met energielabel E of hoger. Volgend jaar moeten nog 478 woningen aangepakt om aan die afspraken te voldoen. 

Eigen Haard is naar eigen zeggen goed op weg. Sinds 2016 moesten jaarlijks zo’n 500 woningen worden verduurzaamd. Tot dusver zijn 2595 woningen gerenoveerd. Dit jaar zou het gaan om 382 woningen. Dat betekent dat er nog 478 woningen overblijven. Het grootste deel (435) daarvan staat op de planning om volgend jaar te worden gerenoveerd. Hoe lang het duurt voor de overgebleven 43 woningen worden aangepakt is nog onduidelijk, dat hangt onder meer af van de snelheid van renovatie en de bereidheid van bewoners om mee te werken. 

CARMENLAAN Eigen Haard heeft de afgelopen jaren een heel aantal woningen aangepakt door middel van het Samen verduurzamen project. In februari 2022 worden de woningen aan de Carmenlaan 217-359 volgens deze methode gerenoveerd. Doel is om woningen comfortabeler en zuiniger te maken. Dat wil onder meer zeggen: warm in de winter, langer koel in de zomer en een zuiniger huis. Voorafgaand aan een dergelijk project wordt het plan door de corporatie met bewoners besproken. “We hebben inmiddels heel wat ervaring opgedaan met dergelijke renovatieprojecten,” aldus een woordvoerder. “Het is belangrijk om bewoners goed te informeren, uitleggen wat we gaan doen, hoeveel overlast ze daarbij gaan ervaren en hoe lang ze eventueel hun huis uit moeten. Ook moet je ervoor zorgen dat je tijdens die werkzaamheden goed bereikbaar bent voor vragen.”

INSTEMMEN Voor het verduurzamen van woningen is de corporatie afhankelijk van de bereidwilligheid van bewoners om mee te doen. “Voor de verduurzaming mogen wij alleen grote veranderingen aan woningen uitvoeren als het grootste deel van de huurders hiermee instemt.” Bij de renovatiewerkzaamheden worden verschillende zaken aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de ramen door HR+++ glas. Daarnaast worden kieren rondom kozijnen en deuren gedicht en worden rubbers rond ramen en deuren vervangen. Ook komt er een nieuwe mechanische ventilatie en wordt het trappenhuis geïsoleerd. 

INDU ZERO In heel Nederland moeten corporaties aan de slag om woningen energieneutraal te maken voor 2050. Om dit doel te halen, moet nog veel gebeuren. De huidige renovatie gaat te langzaam en is te duur. Provincie Overijssel heeft daarom samen met diverse partijen een pilot gedaan, INDU ZERO, waarbij woningen sneller en goedkoper kunnen worden gerenoveerd. Hierbij worden woningen voorzien van een ‘warme jas’: voor de bestaande gevel wordt een nieuwe gevel geplaatst en het dak worden vervangen. INDU ZERO richt zich in eerste instantie op partijen die een groot aantal woningen bezitten, zoals corporaties, maar wellicht komt deze mogelijkheid in de toekomst ook beschikbaar voor particulieren. Kijk voor info op https://northsearegion.eu/indu-zero..

Naomi Heidinga

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij het Mediafonds

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie