De actie vond op 7 november plaats achter het raadhuis.
De actie vond op 7 november plaats achter het raadhuis. Joop Touw

SP: ‘Actie voor een rechtvaardiger bejegening werpt vruchten af’

30 november 2021 om 13:17 Politiek

AMSTELVEEN Volgens SP Amstelveen heeft de actie voor rechtvaardigheid die op 7 november met de FNV achter het raadhuis werd gehouden, inmiddels vruchten afgeworpen. Op deze dag vertelden betrokkenen over hun negatieve ervaringen met de gemeente. Volgens de SP ging het daarbij om mensen die graag fulltime willen werken, maar dat om onduidelijke redenen niet mogen, mensen die onterecht jarenlang in de schuldhulpverlening zitten en mensen die graag geholpen worden een dak boven hun hoofd te krijgen. De wethouder heeft een van de betrokkenen inmiddels gesproken en hulp aangeboden.

Het gaat om een moeder en een tienerdochter. De dochter vertelde tijdens de actie dat zij en haar moeder al bijna drie jaar van hotel naar hotel gaan en ze geen hulp krijgen bij het vinden van een woning. Ze hebben aangeklopt bij de SP-hulpdienst voor steun. “Deze vrouw is slachtoffer van huiselijk geweld en is in een verkeerd traject terecht gekomen. Zij heeft met haar dochter opvang gekregen in een hotel, wat de route is voor de zogenaamde economische daklozen. Moeder en dochter hadden naar een Blijf-groep moeten gaan. En er had een woonurgentie aangevraagd moeten worden, waarmee ze op zoek kon gaan naar een geschikte woning. Ik heb in het hotel nog meer mensen leren kennen die onterecht als economische dakloze daar verblijven,” vertelt Will Roode van de SP-hulpdienst.

TOEZEGGING Wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen) heeft op 7 november beloofd om met alle mensen die hun verhaal hebben verteld een kopje thee te gaan drinken en hun situatie te bespreken. Moeder en dochter hebben volgens de SP inmiddels een toezegging van de wethouder gekregen dat ze waarschijnlijk nog voor de Kerst een appartement met keuken tegemoet kunnen zien. De partij noemt dat een mooie ontwikkeling waar dit gezin enorm mee geholpen is.

Wil Roode vraagt zich echter wel af hoe de wethouder zal omgaan met die andere alleenstaande moeder en haar kind die allebei slachtoffer zijn van huiselijk geweld. En met de man die evenmin een economische dakloze is, maar die ernstig getraumatiseerd is en absoluut niet zelfredzaam. “Hun situatie is net zo schrijnend als die van de moeder en haar tienerdochter. Moeten zij zichzelf aanmelden voor een kopje thee met de wethouder?”

ANDER BELEID De SP waardeert de inspanningen van de wethouder om met elke gedupeerde in gesprek te gaan. Raadslid Marina Casadei stelt dat de wethouder het daarmee nog druk gaat krijgen. “Hopelijk heeft hij voldoende tijd voor alle mensen die de SP heeft gesproken en die in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen. Maar het is en blijft brandjes blussen. De SP wil een ander, humaner beleid voor mensen die hulp nodig hebben van de gemeente. Een beleid dat niet alleen mooi staat op papier, maar dat zichtbaar ook wordt uitgevoerd door de medewerkers van de gemeente en door gecontracteerde hulpverleners.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie