De rotonde op de kruising Sportlaan / Beneluxbaan.
De rotonde op de kruising Sportlaan / Beneluxbaan. Google Maps

AVA: rotondes onveilig door fietsverkeer uit twee richtingen

29 november 2021 om 13:21 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De rotonde aan de Sportlaan/Beneluxbaan blijft voor problemen zorgen, stelt AVA. Diverse fietsers en scootergebruikers ervaren vaak (bijna) aanrijdingen, omdat er geen eenrichtingsverkeer is op de rotonde-fietspaden. Dit zorgt vaak voor onveilige situaties, zeker nu het vroeger donker wordt, zegt de partij. AVA heeft hier diverse meldingen van gekregen.

Ook bestuurders van auto’s, busjes, vrachtwagens en overige bestuurders raken de draad kwijt, meldt de partij. Want bij de ene rotonde komen fietspadgebruikers alléén van rechts en bij de andere weer van alle kanten. AVA stelde al eerder vragen over het gevaar van de glazen platen. ‘Die zijn nog steeds niet vervangen, waardoor de situatie nog onoverzichtelijker en gevaarlijk is.’ Hoeveel (bijna) ongelukken moeten er nog gebeuren, vraagt AVA zich af. Daarom stelt de partij in de komende commissievergadering van Ruimte Wonen en Natuur op 2 december vragen aan het college.

Zo wil AVA weten waarom er destijds is gekozen voor tweezijdig gebruik van de fietspaden op de rotonde aan de Sportlaan/Beneluxbaan. Andere rotondes aan de Beneluxbaan zijn inmiddels aangepast op eenzijdig gebruik, waarom de rotonde Sportlaan dan nog niet, vraagt de partij zich af. AVA wil weten of het college bereid is om spoedig ook op deze rotonde eenrichtingsverkeer voor fietsers te maken. En is er al enig zicht op de termijn, dat de glazen wanden vervangen worden door traliewerk, vraagt de partij verder. 

Ook wil AVA weten of het college kan toezeggen dat alle rotondes in Amstelveen een universele rijrichting krijgen, zodat het voor elke verkeersdeelnemer eenduidig is waar andere gebruikers vandaan komen? ‘Aan de zuidzijde van de Sportlaan nabij de rotonde is het fietspad tweezijdig, maar aan de noordzijde niet. Nu moeten gebruikers van het fietspad komende uit de Maarten Lutherweg, indien ze richting stadshart willen, eerst oversteken en dan weer terug, om vervolgens aan de westzijde van de Beneluxbaan richting stadshart te gaan. Waarom is dit stukje, net als de overzijde, niet tweezijdig?’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie