Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil boa's toestaan om een hoofddoek of keppeltje te dragen.
Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil boa's toestaan om een hoofddoek of keppeltje te dragen. Foto: Naomi Heidinga

Wethouder Raat peilt met poll mening over religieuze hoofddeksels in openbare functies

22 november 2021 om 12:30 Overig

AMSTELVEEN VVD-lijsttrekker wethouder Herbert Raat (Handhaving) is op zijn persoonlijke weblog een poll gestart waarmee hij de meningen wil peilen over het toestaan van religieuze hoofddeksels in openbare functies zoals de politie. Vorig week liet hij weten hier zelf principieel tegen te zijn. “Als je de overheid vertegenwoordigt in het publieke domein moet je een neutrale uitstraling hebben. Dat is fundamenteel van belang vanwege de scheiding van kerk en staat. Na je werk mag je natuurlijk zijn wie je wil zijn,” zei hij in reactie op een besluit van de Utrechtse gemeenteraad  dat boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) een hoofddoek of een keppeltje mogen dragen als ze in uniform zijn. 

Raat heeft veel reacties op publicaties over zijn standpunt gekregen, zowel via sociale media, als via de mail en op straat. “Het onderwerp is belangrijk genoeg. Daarom heb ik er voor het eerst ook een poll over gemaakt. Ik ben van plan dit vaker te doen om inwoners directer te betrekken bij de politiek. De discussies in de gemeenteraad zijn voor veel mensen toch vaak lastig te volgen,” zo meldt hij in toelichting op de peiling.

Zijn mening staat tegenover die van de burgemeesters van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Die pleiten voor het toestaan van religieuze hoofddeksels bij politie en handhavers. Ze willen daarmee laten zien dat diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel staan.

Raat wijst echter op het artikel ‘Het multiculturele drama’, waarin hoogleraar uitlegt waarom dit een slecht idee is: ‘In het openbare leven behoort geen plaats te zijn voor stromingen die de scheiding van staat en kerk of de gelijke rechten van man en vrouw willen opheffen. Religieuze symbolen horen bij het privéleven en niet bij een openbare functie als de politie,’ aldus Scheffer. 

Meedoen aan de poll kan via herbertraat.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie