De foto van de Waterwalk in Venetië staat ook op de cover van het boek.
De foto van de Waterwalk in Venetië staat ook op de cover van het boek. Emilie de Pauw

Schoolgebouw Amsteldijk dertig jaar lang atelier kunstenaar Theo Botschuijver

19 november 2021 om 10:27 Kunst

AMSTELVEEN Kunstenaar en ontwerper Theo Botschuijver heeft van 1988 tot 2018 gebruik kunnen maken van een, naar eigen zeggen, geweldig atelier in het voormalige schoolgebouw aan de Amsteldijk nummer 1 in Amstelveen. ‘Dit dankzij het ruimhartige atelierbeleid van de gemeente’, aldus Botschuijver.

Vanwege de vernieuwing van de brug over de Amstel werd het gebouw afgebroken en moest Botschuijver zijn werkzaamheden daar dus beëindigen.
Wel kwam daardoor tijd vrij om een boek samen te stellen: een overzicht van ruim 50 jaar autonoom werk, samengesteld uit zijn archief van foto’s, persberichten, commentaren en herinneringen. De ‘luchtkunst’ van Theo Botschuijver was fotogeniek, tijdelijk en nodigde meestal uit tot deelname. Jarenlang produceerde Botschuijver een grote collectie van opblaasobjecten, attracties, sculpturen en installaties. Voor het album ‘Animals’ van Pink Floyd uit 1977 ontwierp hij een enorm opblaasbaar varken dat in hartje Londen gevuld met helium werd opgelaten. Behalve lucht gebruikte hij ook vaak licht en optische effecten.
Het boek ‘Playful inventions’ is nu verkrijgbaar bij de boekhandels.


Botschuijver maakte ook de Centepede in Melbourne, oftewel een reusachtige duizendpoot. (Archief Theo Botschuijver)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie