kransen en erewacht
kransen en erewacht Ben Vink

Klaprozendag

14 november 2021 om 19:23 Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdag 13 november werden op De Nieuwe Ooster begraafplaats de in en om Amsterdam omgekomen geallieerden herdacht, georganiseerd door de Royal Air Forces Association-Amsterdam Branch. 11 november is de datum van het einde van de Eerste Wereldoorlog: Poppy Day of Remembrance Day. Deze herdenking kenmerkt zich door het dragen van een klaproos of ‘poppy’. Het symbool van Remembrance Day is de klaproos. Met het herdenken van gesneuvelde soldaten werd na de Eerste Wereldoorlog begonnen toen veel geallieerden omkwamen in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Klaprozen waren de eerste bloemen die boven de grond kwamen op het voormalige slagveld.

Elk jaar wordt op De Nieuwe Ooster stilgestaan bij de graven van 323 militairen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada, die zijn omgekomen tijdens WOII. Doedelzakspeler Marc Stoop ging aan de stoet vanaf de aula vooraf en de stoet eindigde bij het ereveld. Daar werd de plechtigheid geleid door de voorzitter van de ceremonie Malcolm Mason. De Bond van Wapenbroeders-afdeling Amstelland verzorgde de erewacht onder leiding van adjudant Henk Lode. De Amstellandse banierdrager stond samen met de banierdrager van de Royal Air Forces Association RAFA bij het monument. Gebeden werden uitgesproken door dominee Russell Barr. Met name zijn preek, waarin hij het beroemde gedicht ‘In Flanders fields’ van de Canadese arts en dichter John McCrea (1872-1918) aanhaalde, eerst gedeeltelijk en later volledig, maakte diepe indruk. De Last Post, geblazen door Martin Stroet, riep op tot twee minuten stilte. Er werden kransen en bloemstukken gelegd bij het monument door officiële delegaties uit de verschillende landen, de afgevaardigde van de gemeente Amsterdam, leden van het voormalig verzet in Nederland, de Bond van Wapenbroeders, Gedenkpark De Nieuwe Ooster en door de organisator van de ceremonie de Royal Air Forces Association-Amsterdam Branch. Kinderen van de British School of Amsterdam en de Poolse school zongen prachtig, legden bloemen en plaatsten vlaggetjes bij graven van niet geïdentificeerde soldaten. Zowel het Britse, Poolse en Nederlandse volkslied werden door jong en oud bewogen meegezongen. Na afloop was er gelegenheid na te praten bij een kopje koffie met Engelse scones in de aula.

Laten wij ons de historische les herinneren om naast het herdenken, eerbied te betuigen aan gevallenen en slachtoffers, met het oog op werken aan Vrede en Liefde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie