Zo moet het nieuwe deel van Uilenstede er na voltooiing uit gaan zien als de plannen doorgaan.
Zo moet het nieuwe deel van Uilenstede er na voltooiing uit gaan zien als de plannen doorgaan. Gemeente Amstelveen

DUWO: ‘Bezwaar tegen bouw 2.500 studenteneenheden op Kronenburg onbegrijpelijk’

8 november 2021 om 14:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN ‘Onbegrijpelijk en een zware tegenvaller.’ Zo noemt studentenhuisvester DUWO het beroep dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bij de Raad van State heeft aangetekend tegen het bestemmingsplan dat de bouw van 2.500 studenteneenheden in de Amstelveense kantorenwijk Kronenburg mogelijk moet maken. Het bezwaar van de ILT houdt verband met de ligging van de locatie onder de aanvliegroute van Schiphol. DUWO is zeer teleurgesteld en vraag de rijksoverheid om meer medewerking om de dramatische tekorten aan studentenkamers in de regio Amsterdam op te kunnen lossen.

Dat tekort is in één jaar is gestegen van 5.200  naar 6.600 eenheden. Op grond van prognoses wordt verwacht dat dit tekort in 2028 stijgt naar 21.700 als er niet fors  bijgebouwd wordt. Zelfs met te verwachten aanvullende maatregelen om de toestroom van internationale  studenten gecontroleerd te beperken, blijft het volgens DUWO alle hens aan dek om de kamernood aan te pakken. Daarbij zijn de  2.500 nieuwe eenheden op Kronenburg keihard nodig.

INTERNATIONALE STUDENTEN In het cursusjaar 2020-2021 studeerden in het WO en HBO in de regio Amsterdam 123.500 studenten. Daarin  zijn de MBO-studenten nog niet meegenomen. De prognoses gaan uit van een groei tot ongeveer 143.500  studenten in 2028-2029, een stijging van 20.000 studenten. Bijna de helft van die stijging komt door de groei van het aantal internationale studenten. Dat leidt ertoe dat er naast het huidige tekort van 6.600 eenheden een aanvullende woningvraag wordt verwacht van ruim 15.000 eenheden, bovenop het huidige tekort.

UITGEWERKT TRANSFORMATIEPLAN Ter invulling van het met het Rijk afgesloten Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting is volgens DUWO de afgelopen jaren met alle partijen keihard gewerkt om nieuwbouwplannen te ontwikkelen.  Eén van de belangrijkste locaties in deze regio is Kronenburg in Amstelveen. Voor dit gebied ligt een door Amstelveen goedgekeurd bestemmingsplan klaar voor de realisatie van 2.500  betaalbare studenteneenheden, naast studentencampus Uilenstede waar al bijna 3.400 studenten wonen. De ontwikkeling krijgt brede steun van de provincie Noord-Holland,  Metropoolregio Amsterdam (MRA), de gebiedseigenaren, waaronder DUWO, en de onderwijsinstellingen in  Amsterdam.

SLEUTELGEBIED Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Kronenburg in de woondeal die is afgesloten met de  MRA tot sleutelgebied benoemd voor het versnellen van de woningbouwopgave in de regio. In dit licht noemt DUWO het zeer teleurstellend en onbegrijpelijk dat er door de ILT vanuit het ministerie van Infrastructuur en  Waterstaat beroep is ingesteld tegen het bestemmingsplan. “Dit staat haaks op de ambities van het Rijk en de afspraken die er liggen om de kamernood op te lossen,” aldus DUWO-bestuursvoorzitter Heleen de Vreese. “En  het zal zonder twijfel voor grote vertraging van de noodzakelijke nieuwbouw zorgen. De ernst van deze crisis  vraagt nu echt om denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.”

‘BUITEN PROPORTIE’ De Inspectie Leefomgeving en Transport maakt bezwaar tegen het bestemmingsplan omdat zij het aantal van 2500 woningen ‘buiten proportie’ vindt deze locatie met het oog op de geluidhinder, gezondheidsrisico’s en veiligheid. Volgens de gemeente Amstelveen is bouw van studentenwoningen op Kronenburg wel mogelijk volgens een wetswijziging die in 2018 is doorgevoerd. De gemeente heeft er naar eigen zeggen alles aan gedaan om te blijven binnen de regels van de vernieuwde Luchtvaartwetgeving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie