Kunstenaar Sam Drukker, Hanneke Groenteman en directeur Museum JAN, Marieke Uildriks.
Kunstenaar Sam Drukker, Hanneke Groenteman en directeur Museum JAN, Marieke Uildriks. naomi heidinga

Expositie ‘Sam Drukker - Onderweg’ in Museum JAN geopend

8 november 2021 om 13:21 Kunst

AMSTELVEEN In Museum JAN werd vrijdag de tentoonstelling Sam Drukker - Onderweg geopend voor publiek. Het openingswoord kwam van Hanneke Groenteman samen met museumdirecteur Marieke Uildriks. In de overzichtstentoonstelling zijn schilderijen en tekeningen van Sam Drukker te zien, gemaakt tussen 2010 en 2021.  

Drukker staat bekend om zijn portretten geschilderd met losse penseelstreken op oude en gevonden materialen. In zijn werk legt hij de mens vast in al zijn facetten. Onzekerheid, kracht, schoonheid en ouderdom zijn te zien in schilderijen waarbij geportretteerden onderweg lijken te zijn; soms doelbewust en soms ontheemd, met een nog onbekende bestemming.

“Volmaakte schoonheid in de mens zit hem in alle onvolmaaktheden”, aldus de kunstenaar. De mens is al jaren het hoofdthema binnen Sam Drukkers werk. Portretten zijn levendig geschilderd waarbij de hoofdpersoon de toeschouwer soms uitdagend aankijkt en soms wegkijkt, als in gedachten verzonken. Drukker schildert mensen die zoekende zijn: verdreven, ontheemd en onderweg naar een volgend onbekend hoofdstuk in hun leven. Ze staan letterlijk met koffer en plastic tassen in de hand, of zijn roeiend te zien in een boot op weg naar de vrijheid. Sam Drukker schildert en tekent op gevonden houten planken en stukken zeildoek of tentzeil. Hij gebruikt materiaal dat al een verhaal in zich draagt. Sam neemt dat verhaal mee in zijn werk. Recent werk zoals de schilderijen Plaag en Vallende man, zijn in deze tentoonstelling voor het eerst te zien.

De tentoonstelling is tot en met 20 maart 2022 te zien in Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Entree: volwassenen 11,50 euro; 13-18 jaar 6 euro; kinderen tot en met 12 jaar en Museumjaarkaart gratis.


Sam Drukker: Plaag  (Foto: Edo Kuipers)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie