Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nare geur in huis kan grote gevolgen hebben als er niet wordt ingegrepen

12 november 2021 om 07:00 Partnercontent

Een aanhoudende, nare geur in huis is niet alleen bijzonder vervelend, het kan ook gevaarlijk zijn. Denk aan de geur van rotte eieren, vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld het rotten van organische materialen. Bij dit proces komt zwavelwaterstof vrij, wat al bij een kleine concentratie schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Ook andere situaties, bijvoorbeeld stank in huis door schimmel, kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Niet zozeer door de stank zelf, maar wel door de veroorzaker hiervan. Het komt regelmatig voor dat huishoudens de stank te lang laten voor wat het is, met alle gevolgen van dien.

Oorzaak van stank in huis vaak lastig te vinden 

Belangrijke reden voor het feit dat stank in huis lang niet altijd direct wordt aangepakt, is het feit dat vaak niet duidelijk is wat de stank veroorzaakt. Zoals reeds genoemd kan het gaan om een schimmel om wanden of het rotten van organische materialen. Ook een verstopping in de afvoerleiding kan zorgen voor een vervelende geur. Om de stank te doen laten verdwijnen zetten huishoudens een raam open. In veel gevallen is dit slechts een tijdelijke oplossing. De stank keert al snel weer terug. Het is een teken dat de oorzaak van de nare geur in huis moet worden opgespoord om het probleem te kunnen verhelpen.

Nare geur niet altijd veroorzaakt door probleem in huis

Goed om je te beseffen bij het opsporen van de bron van stank in huis, is het feit dat deze bron lang niet altijd binnen de woning zelf ligt. Stank kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een bouwplaats in de buurt of bijvoorbeeld door een probleem met de riolering onder de straat. Via afvoerkanalen of bijvoorbeeld het ventilatiesysteem in huis kan een nare geur van buiten naar binnen worden gezogen. Ook komt het voor dat de oorzaak van stank in huis bij de buren moet worden gezocht. Die stank wordt op dezelfde wijze naar binnen gezogen of gedrukt. Je ruikt de stank in dit geval bijvoorbeeld rond de meterkast.

Professionele partij inschakelen voor hulp

Wanneer het niet direct lukt om de oorzaak van stank in huis zelf op te sporen, kan de hulp van een externe partij wenselijk zijn. Deze organisaties beschikken over de hulpmiddelen om de bron van een nare geur in huis snel op te sporen. Het is belangrijk om de stank in een vroeg stadium te verhelpen. In het bijzonder wanneer het om de geur van rotte eieren, de geur van gas, de geur van chloor of bijvoorbeeld de geur van ammoniak gaat en deze geur aanhoudt na het ventileren van de ruimte. Wanneer je gas ruikt is het verstandig de gasleiding tijdelijk af te sluiten om explosiegevaar te voorkomen. Gebruik geen open vuur in dit geval, totdat de gaslucht volledig verdwenen is.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie