Bedrijventerrein Legmeer gezien vanuit de lucht..
Bedrijventerrein Legmeer gezien vanuit de lucht.. Gemeente Amstelveen

Amstelveen zet in op behoud van toekomstbestendige werkplekken

5 november 2021 om 16:03 Economie

AMSTELVEEN Omdat uit recent onderzoek en gesprekken met marktpartijen is gebleken dat de kantorenmarkt in Amstelveen momenteel krap is, heeft het college van B en W enkele besluiten genomen die moeten zorgen voor behoud van toekomstbestendige werkplekken. De focus ligt daarbij op gemengde kantoorgebieden. Ook worden kantooreigenaren aangesproken om investeringen te doen om hun panden courant te houden. Verder worden transformatie-initiatieven voor kantoor[panden afgewezen voor zover ze niet in gebiedsvisies of bestemmingsplannen zijn vastgelegd.


De huidige situatie op de kantorenmarkt vraagt volgens B en W om het behouden van kantoormeters in de drie toekomstbestendig te maken gebieden met kantoorfunctie: Kronenburg-Uilenstede, het Stadshart en Legmeer. De transformaties die zijn opgenomen in bestemmingsplannen en gebiedsvisies moeten wel doorgaan, zoals op Kronenburg-Uilenstede. Dit is nodig om meer verscheidenheid aan functies toe te voegen en de toekomstbestendigheid van het gebied te vergroten. De transformatie naar gemixte woon-werkgebieden met voldoende voorzieningen levert daaraan een belangrijke bijdrage.

Buiten deze transformaties werkt de gemeente in beginsel niet meer mee aan nieuwe verzoeken om kantoren om te bouwen tot bijvoorbeeld woningen of hotelruimte. Dit betekent dat de kantoorbestemmingen zo veel mogelijk behouden blijven en geen andere functies (tijdelijk of permanent) worden toegestaan binnen de kantoorbestemming. Het college is tegelijkertijd ook terughoudend met het toevoegen van nieuwe kantoormeters. Dat wil de gemeente pas overwegen nadat er maximale inspanning is verricht om een passend aanbod te realiseren binnen de bestaande mogelijkheden. Ook moet er aantoonbaar marktruimte voor bestaan.

GEMENGDE OMGEVING “Kwaliteit van de kantoorpanden en de omgeving speelt een steeds belangrijkere rol”, geeft wethouder Floor Gordon (Economisch Zaken) aan. “Naast kwantitatief voldoende aanbod, is kwaliteit en aansluiting bij de veranderende wensen en eisen van gebruikers de sleutel tot een gezonde kantorenmarkt. Dit is post-corona nog belangrijker. In de omgeving is een multifunctionele gemengde omgeving met ondersteunende voorzieningen, een goede (OV-)bereikbaarheid, een aantrekkelijke openbare ruimte inclusief ruimte voor ontmoetingen belangrijk. Op pandniveau is het kantoor meer en meer ontmoetingsplek in plaats van een bureauwerkplek. Hierdoor zijn inrichting, indeling en uitstraling steeds belangrijker. Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid voor eigenaren. Wij roepen hen op tot het doen van noodzakelijke investeringen opdat de kantoorpanden aan minimaal energielabel C en de kwaliteitseisen van de moderne gebruiker voldoen.”

Zie ook na-jarenlang-overschot-nu-krapte-op-kantorenmarkt-in-amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie