Het voormalige café De Zwarte Kat aan Amsteldijk Zuid.
Het voormalige café De Zwarte Kat aan Amsteldijk Zuid. Google Streetview

Raad van State schorst plan voor woningbouw op plek café De Zwarte Kat

5 november 2021 om 13:41 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De Raad van State heeft de plannen voor de bouw van drie vrijstaande woningen op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat aan de Amsteldijk Zuid geschorst. Voorzieningenrechter Mieke van Diepenbeek heeft daarmee de bezwaarmakers tegen de plannen voorlopig in het gelijk gesteld. Die voerden onder meer aan dat de locatie in een bufferzone ligt die bedoeld is om het landschap open te houden. De uitspraak is een nederlaag voor de gemeente Amstelveen die onder meer aanvoerde dat het bouwplan goed inpasbaar in de bestaande structuur. Er is volgens de Raad van State meer tijd nodig om deze kwestie in de lopende bodemprocedure uit de zoeken.

De bezwaren waren gericht tegen het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan Amsteldijk Zuid 105 dat de bouw van de drie woningen mogelijk moet maken. Op de locatie aan de Amsteldijk is het bufferzoneregime van de provincie Noord-Holland van toepassing is. Doel van dit regime is om te voorkomen dat gebieden die aan bestaand stedelijke gebied gestaag grenzen, volgebouwd worden. De provincie heeft bij eerder aangegeven dat het plan inpasbaar is en de uitgangspunten van het bufferzone niet schaadt.  

De bezwaarmakers zijn het daar niet mee eens. Ze willen voorkomen dat er onomkeerbare gevolgen optreden als de drie woningen in deze bufferzone worden gerealiseerd. De Raad van State heeft dat afgewogen tegen het belang van ontwikkelaar Zuiver Vastgoed om op korte termijn te kunnen beginnen met de bouw van de beoogde woningen. De voorzieningenrechter vond het belang van de bezwaarmakers echter zwaarder wegen. Ze bepaalde dat er in de bodemprocedure nader onderzoek nodig is naar de beantwoording van de vraag of het zogenoemde bufferzoneregime in dit geval van toepassing is. 

De gemeente is veroordeeld tot betaling van de proceskosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie