De nabestaanden van de slachtoffers, Anneke Balk en wethouder Herbert Raat.
De nabestaanden van de slachtoffers, Anneke Balk en wethouder Herbert Raat. Joop Touw

Tegel Keizer Karelweg herinnert aan bombardement in Tweede Wereldoorlog

1 november 2021 om 16:25 Historie

AMSTELVEEN Op de Keizer Karelweg ter hoogte van nummer 436 ligt sinds zaterdag een herdenkingstegel in het trottoir. Op die plek zijn precies tachtig jaar geleden twee echtparen omgekomen omdat hun huizen getroffen waren tijdens een bombardement van de geallieerden. Van beide huizen was niets over. Vier andere huizen werden zwaar beschadigd. 

Behalve nabestaanden van de omgekomen slachtoffers was ook wethouder Raat bij de plaatsing van de herdenkingstegel. “We willen als gemeente Amstelveen meer aandacht besteden aan Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog, doen we te weinig tot nu toe, dus dit is een goed initiatief.” 

Dat initiatief kwam van Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen. Samen met haar man kocht zij in de jaren ‘70 het huis op nummer 428. Tijdens een verbouwing werd tussen de eerste en tweede verdieping in een kruipruimte een nog niet ontplofte bom gevonden. Door de verhalen rond de bombardementen en dit voorval was haar belangstelling gewekt.

De tekst op de tegel klopt niet helemaal. Het doel van het bombardement was niet, zoals vermeld op de tegel, de Duitse bunker bij de Pauluskerk. Vermoedelijk ging het om een Duits hoofdkwartier. De gemeente gaat dat nu uitzoeken en laat de tekst op de tegel dan later aanpassen.

Vorig jaar werd ook al een herdenkingstegel gelegd in de Henegouwselaan. Daar stortte in 1940 een Duitse bommenwerper neer op een woonblok waardoor vijf mensen de dood vonden. Begin dit jaar werd een gedenktegel geplaatst in de Charlotte van Montpensierlaan waar geallieerde bommen op een huizenblok vielen en 33 mensen omkwamen. 


Joop Touw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie