Wethouder Floor Gordon verrichtte in juni 20202 met kinderen het vernieuwde speelveld aan de Malanodolaan in Westwijk
Wethouder Floor Gordon verrichtte in juni 20202 met kinderen het vernieuwde speelveld aan de Malanodolaan in Westwijk Joop Touw

In nieuwe woonwijken Amstelveen speelplaats binnen 150 meter afstand

28 oktober 2021 om 14:00 Recreatie

AMSTELVEEN Bij nieuwbouwprojecten in Amstelveen wordt de eis gesteld dat er op loopafstand van circa 150 meter een speelplek aanwezig moet zijn. Die speelplek moet een oppervlakte van 100 tot 500 vierkante meter hebben en minimaal drie speeltoestellen bevatten. Bij de bepaling van de locaties moet er ook rekening mee gehouden worden dat kinderen de speelplek veilig kunnen bereiken. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van de SP. De gemeenteraadsfractie vroeg onder meer of het college bereid is om een norm op te leggen van minstens 3 procent buitenspeelruimte in nieuw te bouwen wijken.

De SP pleitte met de vragen voor ruimte voor speelplekken in Amstelveen om te zorgen dat kinderen meer geen bewegen en buitenspelen. In de beantwoording meldt het college dat Amstelveen momenteel voor kinderen tot 12 jaar 196 formele speelplaatsen telt. Dertig van deze speelplaatsen liggen op schoolpleinen van basisscholen. Daarnaast zijn er 85 locaties met voorzieningen jongeren vanaf 12 jaar (trapvelden, basketbalvelden, skatebanen en een rolschaatsbaan). Volgens het bestaand gemeentelijk beleid wordt het aantal speelplaatsen en speelvoorzieningen niet uitgebreid, met uitzondering van nieuwbouwprojecten. Wel wordt bij renovaties van speelplaatsen onderzocht of het aanbod voldoet aan de huidige vraag.

UITDAGENDE SPEELPLAATS Als een speelplaats aan het einde van zijn levensduur is, wordt deze volgens het huidige beleid vervangen voor een uitdagende en, waar mogelijk, natuurlijk ingerichte speelplaats. Op het moment dat een bestaande speelplaats vervangen wordt, zoals in Elsrijk, wordt altijd afstemming gezocht met de kinderen in de buurt en met de omwonenden. Bij de Eleanor Rooseveltlaan is onlangs een nieuw park met een nieuw speelveld aangelegd. Welke voorzieningen de gemeente op dit veld gaat plaatsen (voor voetballen of speeltoestellen), wordt samen met de omwonenden afgestemd. De gekozen voorziening wordt in het voorjaar geplaatst, zodra het onlangs ingezaaide gras stevig genoeg is.

SCHOOLPLEINEN De SP vroeg ook in hoeverre schoolpleinen en speelplaatsen van kinderdagverblijven na schooltijd worden opengesteld voor kinderen uit de buurt. Volgens het college dienen de schoolpleinen van basisscholen na schooltijd toegankelijk te zijn voorkinderen om te kunnen spelen. ‘Wanneer deze toegankelijkheid beperkt wordt, gaan wij in overleg met de betreffende school om de situatie te verbeteren,’ aldus B en W. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie